Dakpannen en Binnenmuren

Het Eerste Kleine Huis krijgt beetje bij beetje vaste vorm. De bouw van het huisje bevindt zich in de ‘dakpannenfase’. Er zijn nog slechts twee man aan het werk, Jorge en Angel. De bouw vordert hierdoor langzaam, maar de mannen verstaan hun vak en er wordt prima werk afgeleverd. Aan het einde van vorige week zag het huisje er zó uit.

 

Op de laatste foto van het blok  hierboven zie je dat er flink wat zand is gestort op de helling voor het huisje. In deze helling zullen we definitief een zwembad gaan aanleggen. Óscar heeft een ontwerp gemaakt, waar we geen nee tegen konden zeggen, ondanks de prijs. Het vakantiehuis krijgt een prachtige ‘infinity pool’ van vijf bij bijna drie meter, zo is het plan. Het huisje zal volgens de huidige planning eind maart klaar zijn. In juli wordt het zwembad aangelegd, tegelijk met de ‘estructura’ (het fundament en de betonnen peilers) van het Tweede Kleine Huis, waarvan de bouw dan naar verwachting zal gaan starten. Planningen zijn planningen, we gaan zien wat het wordt. In het voorjaar hopen we eindelijk de benodigde hypotheek voor dit alles definitief rond te krijgen…

Inmiddels zijn we een week verder met de bouw. De centrale binnenmuur werd  in deze week tot aan het houten dak afgemetseld.

 

Met deze muur krijgen de vertrekken van het huisje geleidelijk hun vorm. Hieronder zie je achtereenvolgens de keuken, de zithoek, de slaapkamer en de doucheruimte, in wording. De muur tussen de slaapkamer en de doucheruimte moet nog tot aan het dak worden afgemetseld.

 

Het werk op het dak kwam deze week bijna af. Net niet helemaal, omdat we donderdag en vrijdag weer regendagen hadden. Ook voor de komende week wordt er het een en ander aan regenbuien verwacht. Heel fijn voor de boomgaard en voor de waterhuishouding van het eiland. Minder fijn voor de voortgang van het werk aan het dak. Gelukkig kunnen Jorge en Angel ook binnen aan het werk.

 

Als alles goed gaat, en als de regen geen roet in het eten gooit, komt morgen de timmerman van Óscar een start maken met het in elkaar zetten van de beide veranda’s aan de oceaanzijde van het Grote Huis. Verderop in december wordt een start gemaakt met het maken van een stenen trap die het mogelijk maakt om vanuit de achterdeur van het Grote Huis het ondergelegen terras met fruitbomen te bereiken. Pas als deze trap af is, kunnen we beginnen met het afzetten van een deel van dit terras voor de honden. Kunnen ze eindelijk weer buiten rondscharrelen. De stenen trap komt direct links van de stenen muur op de foto hieronder.

 

Het zijn spannende tijden voor ons qua financiële planning. We naderen het moment dat ons eigen geld op is en het geld van de hypotheek nodig is om het bouwproject te kunnen vervolgen. De aanpassing van het ‘registro’ is inmiddels door de notaris rond gemaakt en ter verwerking naar de betreffende overheidsinstantie gezonden. Daar had-ie maar drie maanden voor nodig.  Als nu ook de verwerkingsslag door de ambtenaren van het registro gereed is, kunnen we opnieuw de hypotheekaanvraag in gang gaan zetten. Met het tempo dat op La Palma gebruikelijk is, hopen we in maart dan echt over het hypotheekbedrag te kunnen beschikken.

Met Óscar hebben we goede afspraken kunnen maken over de aanpassing van onze planning aan de kasstromen. Daar zijn Ruud en ik heel erg blij mee, want op zeker moment begonnen we toch een beetje zenuwachtig te worden. Ook het bedrijf van Óscar heeft zo zijn problemen, vanwege covid19 en trage ambtelijke molens waardoor bouwvergunningen van potentiële klanten maar niet los komen. Beiden hebben we daardoor een zelfde belang in het vertragen van het bouwtempo.

Ook hebben we een scenario uitgewerkt voor als de hypotheek onverhoopt toch niet rond mocht komen. Het is niet onze verwachting en zeker niet onze bedoeling, dat die hypotheek er niet komt. Maar altijd een plan B en een plan C achter de hand hebben, kan op ons eilandje geen kwaad… Zoals bekend komt op La Palma uiteindelijk alles goed. Na een tijdje. Maar dan moet je wel geduld hebben en flexibel kunnen zijn.

 

We gaan zien wat het wordt met de veranda’s deze week. Ruud en ik zijn erg toe aan de komst van het afdak achter het huis. Zeker in deze regenperiode.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven