Soep

Gisteravond zijn Ruud en ik weer thuis gekomen op ons eiland, na een zesdaags bezoek aan Nederland. Het was fijn om weer even terug te zijn en iedereen weer te zien en te spreken. Maar de reis zelf was wel weer een surrealistische ervaring.

Het was stil en leeg op de vliegvelden. Hieronder zie je een foto die ik op de dag van ons vertrek naar Nederland nam in de uitgestorven vertrekhal op het vliegveld van La Palma. Geen kans om het  beruchte virus hier op te lopen.

 

En dit is een sfeerbeeld van ons vertrek vanaf Schiphol,  volgens wikipedia de op-een-na-drukste luchthaven van Europa. De treurigheid spat van het beeld af, wat mij betreft. Het was er… leeg.

 

We vlogen naar Nederland (en ook weer terug) noodgedwongen met een tussenstop op het eiland Gran Canaria. Rechtstreekse vluchten tussen La Palma en Nederland zijn op het moment niet mogelijk. Ook op Gran Canaria troffen we een treurig leeg vliegveld aan, maar daar maakte ik geen foto’s.

Het TUI-vliegtuig dat ons van Gran Canaria naar Amsterdam bracht, was voor zo’n 40% bezet. Tot onze verrassing zat het Transavia-toestel waarmee we weer terugvlogen naar de Canarias helemaal vol… Toch nog een beetje hoop?

Voor wie vanuit Nederland naar La Palma wil reizen, komen er steeds weer nieuwe reisbelemmeringen bij. Vanaf volgende week is het verplicht om een negatieve covid-test verklaring bij je te dragen als je vanuit het buitenland naar Spanje wil reizen. Ook de Nederlandse regering is voornemens om vanaf komend voorjaar zo’n negatieve testverklaring te gaan eisen van iedereen die het land binnen wil gaan. Voor ons betekent dit alles nog weer een extra kostenpost van een paar honderd euro, want vier testen, per reis. Ons heen-en-weer-model wordt dan langzamerhand financieel onhoudbaar. Daar balen we flink van. We gaan zien of de soep net zo heet gegeten moet  worden als dat zij nu wordt opgediend.

 

In elk geval gaan Ruud en ik er vanuit dat ook 2021 een verloren jaar zal zijn voor het toerisme op La Palma in zijn algemeenheid en voor het verhuren van hele leuke vakantiehuisjes op onze prachtige finca in het bijzonder. Dat zagen we overigens al wel aankomen toen begin dit jaar de ernst van het corona-virus duidelijk werd. Maar zoiets hadden we natuurlijk nooit voor mogelijk gehouden toen we in 2017 aan ons avontuur begonnen.

Het wordt nu tijd om consequenties te verbinden aan wat er gebeurt. Ons project gaat definitief in de pauze-stand. We gaan de uitvoering van de bouwwerkzaamheden vertragen. Het heeft geen zin om voor leegstand te bouwen en kosten te maken zonder dat hier omzet tegenover staat. We wensen ons zelf nu al vast een gelukkig en voorspoedig 2022 (..) toe, en proberen er naar toe te werken dat we vanaf januari 2022 kunnen beginnen met de verhuur van onze vakantiehuizen. Wederom een flinke vertraging. Het is niet anders.

En in 2021? In het Verloren Jaar wonen we voor straf op La Palma. Dat dan weer wel 🙂 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven