Grijs en Groen

Het is opeens regentijd hier op La Palma. Ruud en ik vermoeden dat Michel stiekem op het eiland is, zonder dat wij het weten. Al ruim tien dagen zien we wolkenluchten en regenbuien boven de zee hangen. En die komen met enige regelmaat het land op. Voor de buien uit ziet het er dan ongeveer zó uit. Dit was afgelopen zaterdag, nog net op tijd ons middageten in de buitenlucht kunnen ‘doen’.

 

Al die grijze luchten maken dat het landschap nu snel groen kleurt. Op onze finca schiet het gras omhoog. Tijdens de vorige winter regende het bijna niet. De toen kort gemaaide en deels net omgeploegde terassen in onze boomgaard bleven kaal en zanderig door de droogte. Daar komt dit jaar dan eindelijk toch nog verandering in.

 

Vanmiddag werden we getrakteerd op een enorme plensbui van ruim twintig minuten met heel veel water en zelfs wat hagelstenen tussendoor. Van achter het vensterglas zag dat er zó uit. Het voelde voor Ruud en mij allemaal  heel onwezenlijk. Zoveel regenwater hadden we sinds we op La Palma wonen nog niet gezien. Volgens het weerstation van Ruud viel er in een kwartiertje tijd meer dan 20mm. Plassen water tussen de avocadostruiken. We zagen hele nieuwe dingen. Nog nooit vertoond op onze finca.

 

In totaal viel er vandaag meer dan 40mm op onze plek. Da’s echt een boel. En ook veel meer dan bij de meteostations, die bij ons in de buurt staan, gevallen is. Lokale bui. Inmiddels hebben we zo’n ouderwets maatbekertje achter het huis gekocht, waarmee we toen het droog was geworden de elektronische meting van Ruud’s niet zo heel erg betrouwbare weerstation (qua regenmeting dan) konden bevestigen. Het asfalt van de Camino de Pinto, die langs ons Grote Huis loopt, veranderde tijdelijk in een snel stromend beekje.

 

En wat doe je dan, als het buiten regent? Je kunt niet naar buiten, want daar beland je in een modderpoel. Je leest daarom samen maar een astronomisch tijdschrift.

 

Of je warmt je wat op voor de kachel. Comfort & Gemak dienen de moderne hond op leeftijd.

 

Het is fijn dat er door de weergoden eindelijk gewerkt wordt aan de watervoorraad van het eiland, na drie opeenvolgende superdroge winters. Alleen jammer dat ze net aan hun Goede Werken zijn begonnen  in de week waarop ons Grote Huis een veranda zou krijgen. Geen timmerman gezien op de finca, gisteren en vandaag. Dat kon ook niet, gegeven de omstandigheden. Maar dus geen veranda voor Ruud en Teunis deze week. Geen veranda meer voor Ruud en Teunis dit jaar? Het leven is hard en moeilijk, soms. Maar de finca kleurt er tenminste groen bij 🙂 …

2 gedachten over “Grijs en Groen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven