GPS wandelen

Op La Palma wandelen we graag met behulp van een GPS-app op de telefoon. Met zo’n app weet je onderweg altijd precies waar je bent en heb je geen gedoe door onduidelijke aanwijzingen uit een boekje. Bovendien kun je er heerlijk mee ronddwalen; je vindt altijd wel weer de weg terug. Let er wel op dat GPS veel van de batterij van je telefoon vraagt, dus controleer altijd of die volledig is opgeladen voordat je op stap gaat…

Hierboven zie je een schermafbeelding van onze favoriete GPS-app, MapOut. De rode lijnen vormen samen het lokale wandelroutenetwerk van Puntagorda; de paarse lijnen vormen het wandelroutenetwerk van La Palma. Een blauwe stip geeft normaal gesproken aan waar je bent, maar die is nu even niet te zien omdat ik op het moment dat ik dit schrijf 4000km verderop in Almelo zit 😉 De app geeft trouwens geen aanwijzingen zoals een TomTom en je moet er dus zelf op letten dat de blauwe punt (je positie) in de buurt blijft van de rode of paarse lijn (de wandelroute) die aan het volgen bent.

Als je op zoek bent naar een geschikte GPS-app dan zijn er drie kenmerken om op te letten. Allereerst dat je (liefst gratis) kaarten kunt downloaden voor offline gebruik, want onderweg op La Palma kan de mobiele ontvangst in een kloof of in de bergen soms wegvallen. Ten tweede dat je gemakkelijk wandelroutes kunt importeren, liefst in de vorm van een GPX-bestand. En ten derde dat je gemakkelijk een plek kunt markeren met een waypoint, bijvoorbeeld de plaats waar je de auto hebt geparkeerd. Oefen een paar keer met de app zodat je weet hoe hij werkt; je wilt onderweg op La Palma genieten van de wandeling en niet zitten hannesen met je telefoon.

Als de app kaarten van OpenStreetMap kan downloaden dan zit je goed, want de OpenStreepMap kaarten van La Palma zijn gratis, goed en up-to-date.  Niet alleen de hoofdwegen maar ook alle lokale weggetjes en paden staan erop vermeld. Of we nog meer tips hebben? App-voorkeuren zijn persoonlijk maar zoals gezegd is MapOut (alleen beschikbaar voor iOS) onze favoriet. Verder hebben we goede verhalen gehoord over Galileo en OsmAnd (beiden beschikbaar voor iOS en Android).

Waar vind je GPX-bestanden met wandelroutes op La Palma? Het volledige wandelroutenetwerk op La Palma is beschikbaar op de website Red de Senderos de La Palma. MapOut toont deze wandelroutes als paarse lijnen op de kaart (je hoeft dit alleen maar in de opties aan te vinken) en dat is wel zo gemakkelijk. De gemeente Puntagorda heeft een lokaal wandelroutenetwerk dat je als GPX-bestanden kunt downloaden en op je telefoon zetten. En tot slot hebben we alle wandelingen die we zelf op deze website beschrijven ook beschikbaar gemaakt als GPX-bestanden. Gebruik hiervoor de downloadlink onderaan de kaartjes.

Scroll naar boven