Rainmaker

Een keerzijde aan het meestal prachtige weer hier op La Palma is dat je voortdurend aan het sproeien en aan het beregenen bent, om tuin en gewassen groen te houden. De bomen op onze finca krijgen momenteel 1x per week water. Zes terrassen worden elk ongeveer twintig minuten beregend. Dat is een taak voor Ruud.

 

Bij elke ‘beregening’ moet Ruud een soort van regendans dansen. Hij jumpt van irrigatiebuis naar irrigatiebuis om lekken te dichten, verstoppingen in de sproeikoppen te verhelpen en om er voor te zorgen dat ook de sproeikoppen aan het eind van een hoofdbuis, nog met voldoende druk het water richting bomen spuiten. Kletsnat wordt hij ervan, maar hij schijnt er wel plezier in te hebben.

 

Wat nog wel een dingetje is: er staat een ongelooflijke druk op het leidingensysteem, zodra je de hoofdkraan open draait. Dit moet dan ook met beleid gebeuren, beetje voor beetje, tandje voor tandje. Het water dat door de leidingen loopt, maakt een hels kabaal en we zijn als de dood dat het hele zaakje een keer uit elkaar springt. Nu functioneert het systeem al jaren op deze manier, dus met dat gevaar zal het wel los lopen. Toch moet hierin iets veranderen. Werk aan de winkel voor, alweer, Ruud. Maar hier zal hij wat hulp bij nodig hebben…

 

Intussen loopt de hebbenwewelgenoegwaterditjaarstress weer langzaam op. Er is op La Palma dit jaar erg weinig regen gevallen. De waterresevoirs zitten weliswaar op dit moment nog barstensvol. Hieronder zie je een reservoir langs de Camino de Pinto, op nog geen honderd meter van ons terrein.

 

Maar dat blijft niet zo. Mensen die wij spreken, maken zich er zorgen over. Nou maken de mensen op La Palma zich altijd zorgen over het water, en meestal blijkt alles uiteindelijk best mee te vallen. We wachten het af. Vamos a ver.

In  elk geval moet Ruud (alweer Ruud, maar ja, hij  ‘doet’ nou eenmaal voorlopig de finca in onze taakverdeling) gaan proberen om weer waterrechten (huurrechten) te regelen voor het komende jaar. Onze huidige rechten lopen in mei af en ons is dringend aangeraden om nu al naar de opvolgers uit te kijken. Wordt vast vervolgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven