Citroentaart!

Het is gelukt! Ik heb een eetbare taart gebakken! Citroentaart! Ik had er de zondagmiddag voor uitgekozen om uit te vinden hoe ik een taart zou moeten fabriceren. Ooit in Nederland heb ik al wel eens een aantal pogingen tot het bakken van een appeltaart gedaan. Maar na een aantal hopeloos mislukte experimenten, die gepaard gingen met  misprijzend bemoedigende glimlachjes van Ruud, die geen taart lust, had ik de taartbakdroom maar opgegeven.

 

Maar. Nood breekt wet. Deze boom op onze finca blijft maar enorme citroenen produceren en daar moeten we iets mee. Want weggooien is zonde.  Veel Thai Beef Salad eten dus, maar dat is niet genoeg. Om de produktie van deze boom een beetje bij te kunnen benen, moeten we aan de citroentaart en aan de citroencake. Er zit niets anders op.

Mijn eerste baksel zag er na een halve middag ploeteren en vloeken (wat een ****recept, ik heb vééél te veel citroenvulling en vééél te weinig beslag, maar ik heb zeker weten precíes de aantallen van het recept gevolgd, die fucking getallen kloppen gewoon niet, zeker weer door een vrouw geschreven… ), ongeveer zó uit. Niet om over naar huis te schrijven. Niet smakelijk om te zien.  Zeker van bovenaf niet. Al zeg ik het zelf.

 

Een uurtje later, trok het fenomeen al wat bij. Er verspreidde zich een aangename lichte citroengeur door de keuken. En de bleke kleur trok ook wat bij, richting knalgeel. Zoals een citroen, eigenlijk, dus dat klopte. Ik begon er wat vertrouwen in te krijgen. Onder het motto ‘niet fantastisch, maar wel decoratief’, kreeg de taart een plaatsje tussen het fruit.

 

Maar sinds gisteren ochtend weet ik het. Ik kan een eetbare citroentaart bakken! En lekker dat-ie is! Het zal me verder worst zijn hoe die taart er uit ziet. Ik ben er trots op. Schouderklopje voor me zelf 🙂 .   En stukjes taart. Het recept komt hier vandaan. Ook voor  ‘Ellen’, made by ‘Ellen’, een schouderklopje!

 

Er gingen drie grote citroenen in deze taart. Dat betekent dat we bij de huidige stand van de citroenboom, nog ongeveer twintig taarten moeten eten, de komende tijd. En dan hebben we het nog niet over sinaasappeltaart gehad…

9 gedachten over “Citroentaart!”

  1. Ik denk dat (in ieder geval een deel van) het mei-bezoek erg zal smullen van de gehaktballetjestaart die Teunis dan gaat maken 🙂

 1. uitpersen. als ijsblokjes invriezen.
  gebruiken in ijsthee, limonade enz.
  ook citroen in parten snijden en met schil en al invriezen.
  stuk even laten ontdooien en heerlijk op je vis of andere gerechten.
  succes hoor.

  1. Hoi Marike, Ik had nog nooit van limoncello gehoord… Maar Wikipedia weet raad. Zo’n straffe likeur maken lijkt ons wel wat. Bedankt voor het idee! Nou hoor ik van Ruud dat jij expert bent op limoncello-gebied. Zou je eventueel jouw recept naar Ruud willen mailen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven