150 = 100

Genoeg intellectuele uitdagingen voor Ruud in zijn nieuwe leven. Als je bijvoorbeeld drie honden hebt die het ene merk brokken moeten inwisselen voor het andere merk brokken. Als je in beschouwing neemt dat  het soortelijk gewicht van beide brokkensoorten mogelijk aanzienlijk verschilt. Als je daarbij in acht neemt dat het prijstechnisch heel wat uitmaakt of je per dag 1kg brok in die honden stopt, of dat het 1,5kg wordt. Als je tot slot níet beschikt over een weegschaal en slechts kunt beschikken over de maatbeker van de óude brokkensoort met daarop een schaal die uitsluitend voor díe brokkensoort geldt. Hoe kom je er dan achter hoeveel brokken van de nieuwe brokkensoort je in die oude maatbeker moet stoppen? In één van de keukenkastjes vind je een maatbeker voor vloeistoffen…

Je volgt de Wet van Archimedes. “De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas.” (Daar kom je overigens alleen op als je ingenieur bent).

 

Stap1: Je vult een bakje voor de helft met water. Stap2: In dat bakje met water laat je het maatbekertje van de oude brokkensoort drijven. Leeg!  Stap3. Aan de buitenkant van het bakje met water teken je af waar de waterspiegel zich bevindt.

 

Stap4: Je doet 100ml water (is gelijk aan 100 gram!) in het het lege maatbekertje van de oude brokkensoort. Stap5: Op de buitenkant van het waterbakje teken je opnieuw af waar de waterspiegel zich bevindt. Stap6: Je gooit het water uit het maatbekertje van de oude brokkensoort weg en brengt het nu weer lege maatbekertje terug in de waterbak.

 

Stap7: Je vult het maatbekertje van de oude brokkensoort met brokken van de nieuwe brokkensoort, net zo lang totdat de waterspiegel in het waterbakje weer op het niveau van het tweede stiftmerkje is aangekomen.

 

Stap8: Je haalt het brokkenbakje uit de waterbak en tekent met een viltstift op waar 100 gram van de nieuwe brokkensoort zich bevindt op de schaal van de oude brokkensoort. Conclusie: 150 gram van de oude brokkensoort  = 100 gram van de nieuwe brokkensoort.

 

 

Stap9: Je schrijft een verslag van je onderzoek en je conclusie in een helder, pakkend en wetenschappelijk verantwoord betoog.

 

 

Stap10: Je laat je artikel beoordelen door een panel van deskundige ‘peers’.

 

 

Stap11: Je publiceert je gereviewde artikel op een geschikt medium. Er zijn écht nog genoeg intellectuele uitdagingen voor Ruud in zijn nieuwe leven…

4 gedachten over “150 = 100”

  1. Teunis, let op soortelijk gewicht mag niet meer. Het is soortelijke massa! Bovendien heb je nog een probleem, ook al is de soortelijke massa gelijk als het stortgewicht dat niet is heb je nog een probleem!

    1. Hoi Hans, ik ben niet zo van de beta-vakken. Ik zal je reactie doorspelen aan de dr.ir. bij ons in huis onder het motto ‘Dat zoeken we op’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven