Pico Birigoyo

Een van mijn favoriete wandelingen op La Palma is de wandeling naar de top van de Pico Birigoyo, gelegen in het centrum van het eiland. Op de foto links is de Birigoyo de meest linkse van de drie bergtoppen, gezien vanaf Los Llanos.

 

De wandeling naar de Birigoyo is niet al te zwaar. Je klimt ongeveer 350 meter, meestal over een geleidelijk stijgend bospad. Je loopt een relatief korte afstand om op een geweldig uitzichtpunt aan te komen. Bij helder weer vind ik de top van de Birigoyo het mooiste uitzichtpunt van het eiland, mooier nog dan de top van de bekende Roque de los Muchachos.

 

De wandeling begint bij El Pilar. El Pilar ligt halverwege de LP203, een van de weinige asfaltwegen op La Palma die je van oost naar west (of andersom natuurlijk) over de bergkam brengt. El Pilar is een plek waar Palmero’s op zon- en feestdagen samen komen om hun kinderen te laten spelen in de speeltuin, terwijl men zelf gebruik maakt van de bbq- en kook-facilieiten in diverse openluchtkeukens. Op andere dagen is het een prachtige beschutte en stille plek in het bos.

Je klimt door het bos omhoog en passeert een oud lavaveld. Onder de beschutting van grote dennenbomen gaat het verder totdat je de grootste deel van de klim hebt gehad. Vlak voor het lavaveld kom je overigens een wegwijzer tegen met de aanduiding ‘Birigoyo’. Neem dit pad niet, het is veel te steil, zeker op het eind waar je moet kruipen op handen en voeten om niet ‘achterover te vallen’.  Volg de borden naar ‘Fuencaliente/Los Canarios’ totdat je voorbij het lavaveld nogmaals een bord ‘Birigoyo’ tegen komt.

 

Op enig moment leiden de borden je het dennenbos uit en kom je op een kleine open grasvlakte in een dalkom tussen twee heuvels. Rechtsaf/Zuidwaarts loopt de route door richting Fuencaliente en begint de Ruta de los Volcanes. Linksaf/Noordwaarts zie je een zanderig haarspeldpad de heuvel op klimmen. Dit pad volg je. Je bent begonnnen aan de grande finale van deze wandeling.

 

Na de korte steile klim over het zandpad-met-de-haarspeldbochten arriveer je op een soort van plateau waarover het wandelpad heel geleidelijk verder stijgt naar de top van de Birigoyo. Op dit plateau heb je al een prachtig uitzicht over het eiland. Bij helder weer heb je hier ook goed uitzicht op de eilanden Tenerife, La Gomera en El Hierro. Je kunt deze drie eilanden in 1 screenshot op je fototoestel krijgen. Ik ken geen andere plek op La Palma waar dit kan. Het plateau is als eindpunt van een wandeling al heel geslaagd.

 

Maar het wordt nog mooier. De top van de Birigoyo zelf is genadeloos kaal. Je hebt hier een 360-graden uitzicht over het eiland. In het noorden kijk je aan tegen de noordelijke kraterrand van de Taburiente en zie je de bergtoppen vanaf de Roque de los Muchaos tot aan de Pico Nieve. In het zuiden kijk je uit over de vulkanen die samen de Ruta de los Volcanes zijn naam geven. Als de Romeinen La Palma hadden ingelijfd in hun wereldrijk hadden ze op deze plek vast hun Tempel voor Jupiter gebouwd. Ik stel me altijd als ik hier ben weer voor hoe dat er uit zou hebben gezien, ruines van zo’n tempelcomplex op deze plek.  Of in vroeger tijden zo’n tempel met van die witte zuilen in volle glorie.

 

Nadat je bent uitgeken op de top van de berg is het tijd om weer af te dalen naar het gewone leven. Je volgt het pad  dat op de noordelijke rand van de top naar beneden duikt. Je moet even zoeken; er staat geen bewegwijzering en het pad is in eerste instantie niet te zien. Er is echter maar 1 pad dat naar beneden gaat, dus je zult je niet snel vergissen.

Volg de borden tot dat je weer terug bent op de picnicplek van El Pilar. Een wandel app op je mobiel is handig, want op de een of andere manier is de bewegwijzering op dit onderdeel van de route niet helemaal logisch. Ruud en ik raken hier altijd even de weg kwijt, vlak voordat we bij El Pilar ariveren. Dat kan aan ons liggen, natuurlijk.

 

De top van de Birigoyo bij helder weer MOET je gaan zien, als je met vakantie naar La Palma gaat. Tip van Teunis.

Pico Birigoyo  GPX

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) (m)
Geen hoogte gegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogte winst: Geen gegevens
Hoogteverlies: Geen gegevens
Tijdsduur: Geen gegevens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven