De Wolk

Een van de bekende beelden van La Palma is het beeld van ‘De Wolk’. De Wolk schuift bij gunstige wind over de bergkam heen die het eiland van noord naar zuid in tweeën deelt. Aan de westkant van de bergkam levert dat een prachtig plaatje op. Groen landschap. Horizontale witte wolk. Blauwe lucht erboven.

 

Dat groene landschap is er alleen in de eerste maanden van het jaar. Vanaf april is er het gortdroog en kleurt het gras naar troosteloos bruin. Dat is er waarschijnlijk de oorzaak van dat het Ruud en mij een paar jaar heeft gekost voordat we de plek van De Wolk konden vinden. Ooit kochten we, als voorbereiding op onze eerste vakantie naar het eiland, een ANWB-wandelgids met een prachtig plaatje van De Wolk op de omslag van het boek. Maar we konden dat groene landschap nergens vinden. We kwamen immers altijd op z’n vroegst in de maand mei naar het eiland, en dan is het gras al bruin. Wisten wij veel. Gedurende een paar jaar hebben we aan een complot gedacht. Vast een foto die genomen was op een ander eiland. Ergens op de Azoren of zo. Ons vertrouwen in ANWB-gidsjes was sowieso in de loop van de tijd steeds verder afgenomen. Vanwege de ‘romantische muildierenpaden’ die we telkens tegenkwamen in de routebeschrijvingen van wandelpaden op La Palma.

 

Maar in maart 2016 vonden we de plek. ANWB gerehabiliteerd. Op dit punt dan. De Wolk kan je bij gunstige wind zien in de vallei direct ten westen van de tunnel van de LP3, dat is de weg die de plaatsen Santa Cruz in het oosten en El Paso en Los Llanos in het westen met elkaar verbindt. Je rijdt naar het bezoekerscentrum van de Caldeira de Taburiente in El Paso. In het achterland van dat museum ga je wandelen.

 

Je loopt door graslandjes die zijn ommuurd met stenen wallen. In het voorjaar is het er prachtig op een zonnige dag. Groen landschap. Horizontale witte wolk. Strakblauwe lucht er boven. Er groeien heel veel verschillende soorten bloemen. Je ruikt de geur van bloemen en nieuw gras. Je hoort de insecten zoemen. Heel ver op de achtergrond hoor je af en toe het geraas van auto’s die over de LP3 rijden. Dat is wat jammer. Gebeurt niet vaak als je wandelt op het eiland.

 

Ruud en ik hebben er met behulp van de wandelapp op de telefoon van Ruud een korte rondwandeling gemaakt van ongeveer twee uur. Van het museum liepen we naar de voet van de Cumbre Nueva (dat is de bergrug). Vervolgens volgden we een asfaltweggetje dat evenwijdig noord-zuid langs die bergrug door het bos gaat. Tot slot liepen we weer terug langs een ander weggetje met stenen muurtjes naar het bezoekerscentrum.

 

In combinatie met een bezoek aan het museum heb je een leuke dagtocht. Het museum toont exposities over het vulkanisme op La Palma, over het planten- en dierenleven op het eiland en over de oorspronkelijke bewoners van het eiland (en hoe zij werden gedecimeerd). Aan dit laatste onderwerp is overigens een heel mooi museum gewijd in het centrum van Los Llanos. Daarover zal ik in een ander blogpost meer schrijven.

De wolk  GPX

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) (m)
Geen hoogte gegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogte winst: Geen gegevens
Hoogteverlies: Geen gegevens
Tijdsduur: Geen gegevens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven