Zomer

En na een blog over de winter en een blog over de lente is het nu tijd voor een blog over de zomer… Wat is er allemaal gebeurd?

1. Huwelijk. Op 28 juni op het stadhuis van El Paso zijn Mauro en ik met elkaar getrouwd. Angelique, Danny, Jesse en Arjan, en Michel kwamen er speciaal voor naar ons eilandje. Na de ceremonie hebben we met familie en vrienden gezellig gegeten bij Trattoria Da Francesco in Breña Alta. En voor degenen die niet naar La Palma konden komen, hebben we het opnieuw gevierd: op 1 juli met familie en vrienden van Mauro in Italie en op 9 juli met mijn hele familie in Nederland.

 

2. De brand. Mauro en ik waren nog op vakantie toen er tijdens een zware calima een hevige brand uitbrak in Puntagorda. Het vuur heeft door de hoger gelegen delen van Puntagorda en Tijarafe geraasd voordat het na vier dagen onder controle was. De situatie is penibel geweest, met op een gegeven moment een (nauwelijks opgevolgd) evacuatiebevel voor heel Puntagorda en Tijarafe. Over een grote oppervlakte is al het groen verbrand, maar als door een wonder staan er middenin zwartgeblakerde tuinen overal nog onbeschadigde huizen. Op de foto’s een blik vanaf de druivenvelden boven Puntagorda: de eerste foto richting Las Tricias en met onaangetast gebied, de tweede foto richting Puntagorda en met uitsluitend verbrande dennenbossen. Over een paar jaar zullen die bossen weer volledig hersteld zijn, maar de schrik zit er hier goed in.

 

3. San Mauro Abad. Mauro had nog nooit het kerkje van binnen gezien dat in Puntagorda aan hem is gewijd. Op 5 augustus was de jaarlijkse processie van San Maura Abad en was het kerkje open, een mooi moment dus om te gaan kijken. Het is prachtig in al zijn eenvoud. Buiten werd tot laat in de nacht muziek gemaakt, gedronken en gedanst want een processie is natuurlijk vooral een excuus voor een groot feest. Overigens valt de officiële feestdag van San Mauro op 15 januari, maar dat komt de mensen hier niet zo goed uit 😉

 

4. Zonsondergangen. Het verplichte onderdeel en er zitten er weer een paar mooie tussen. Ze zijn op drie achtereenvolgende dagen genomen op 4, 5 en 6 september. De laatste is een foto van een maansondergang en is ’s ochtend vroeg genomen op 31 augustus.

 

5. Verjaardag Teunis. Jaarlijks herdenken we Teunis’ verjaardag met mijn familie en zijn moeder (we hebben haar in de familie geadopteerd), en traditioneel doen we dat door met z’n allen te gaan eten bij pannenkoekenboerderij De Wildenburg. Hij zou 55 jaar zijn geworden.

 

6. De boom. Voor het huis op La Palma staat een mooie grote canarische den. Hij stond er eerder dan het huis en heeft dus de oudste rechten, en sowieso vind ik het een mooie boom en ben ik blij met de schaduw die hij geeft. Maar na de brand deze zomer bekijk ik de zaak toch anders. De canarische den houdt van brand: hij wakkert het vuur op alle mogelijke manieren aan terwijl hij er zelf goed tegen bestand is. Maar mijn huis eronder niet… En dus moest de kettingzaag er toch maar in. David Choto, die het voor me heeft gedaan, verzekert me dat het gevaar hiermee is geweken en dat de boom hier alleen maar mooier van zal worden. Ik moest er even aan wennen maar ik denk dat hij gelijk heeft. Bovendien hoef ik me nu een stuk minder zorgen te maken wanneer in het najaar de eerste stormen weer komen. Ik hou m’n hart wel een beetje vast voor wat de toekomst wat dat betreft gaat brengen, met een zeetemperatuur die vijf graden hoger ligt dan normaal…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven