Het Bos Brandt!

Gisteren, vrijdag,  vertrokken Ruud en ik met Transavia voor een flitsbezoek naar Nederland. Vanuit het vliegtuig maakte Ruud onderstaande foto. Iets rechts van de vleugel van het vliegtuig, zie je een kleine rookpluim omhoog stijgen. Bosbrand! Met een wat ongemakkelijk gevoel vlogen we de nacht in naar het noorden. We waren blij om naar onze familie in Nederland te kunnen, hadden een zeer voorspoedige reis met rugwind en slechts een half gevuld vliegtuig. We vergaten de rookpluim.

 

Maar dat veranderde vanochtend. Via de digitale krantjes op La Palma werden we wakker met het nieuws dat ‘onze’ rookpluim het begin was van een grote bosbrand, niet ver van Puntagorda. Het is droog op La Palma. Het is dit weekend erg heet op La Palma. Het waait in het noorden op La Palma. Met man en macht probeert men nu de brand onder controle te krijgen. Als ik dit stukje schrijf,  op zaterdagavond, breidt de brand zich nog altijd uit en is de verwachting dat het nog minstens dagen zal duren voordat het sein ‘brand meester’ gegeven zal kunnen worden. Het brandt op een lijn van ca 16 km lengte in een gebied van ca 1.300 hectare. Dat is een een heel groot gebied…

 

Op de plaatjes hieronder zie je waar de brand is. De eerste twee foto’s laten een eilandoverzicht zien. Het rode gebied brandt. De derde foto laat zien hoe dichtbij onze finca bij het brandgebied gelegen is.  Ik schat een kilometer of tien hooguit, hemelsbreed.

 

Onze  geplande gezellige bbq in Nederland met onze ouders die we meer dan een half jaar niet meer hadden gezien, werd opeens een stuk minder gezellig. Het vuur woedt in een prachtig gebied met machtige oude dennenbomen, druivenvelden en akkers. We hoorden dat gehuchten als Las Tricias, Catela, Llano Negra en Hoya Grande, voor ons bekende namen, in de nacht werden geëvacueerd. Dan schrik je. Tegelijk sta je machteloos.

Het werd helemaal angstig toen we in de loop van de middag het bericht lazen dat de mensen in de dorpen Puntagorda en Tijarafe zich gereed moesten gaan houden om geëvacueerd te worden. Men verwachtte dat aan het einde van de middag een harde noordoosten wind zou gaan opsteken die het vuur richting ons dorp zou gaan aanwakkeren. Van vrienden die in het dorp wonen hoorden we dat men in het dorp vooral last had van de rookontwikkeling. Zitten we eindelijk weer in Nederland, gebeurt er dit! Na de droogte, de storm in het voorjaar, de covid, nu ook nog een grote bosbrand. We wachten nu alleen nog op een vulkaanuitbarsting, dan hebben we alles gehad.

 

Uit de verschillende kranten en de IslaBonitaTours groepsapp van Ruud, haalde ik deze foto’s. Het ziet er angstig uit, als je weet dat het vuur zo dichtbij is. Normaal zie je dergelijke foto’s vanuit ‘verre landen’.

 

Vanavond ontvingen we bericht uit Puntagorda dat de verwachte harde wind die voor aan het einde van de middag werd voorspeld, toch niet kwam. Goed nieuws voor Puntagorda. Zonet lazen we dat de voorwaarschuwing voor ons dorp is ingetrokken. Dat is een beetje een opluchting. Dat geldt niet voor de mensen in Santo Domingo een dorp in de buurt. Ons geluk is de pech voor de mensen daar. Het vuur rukt nu op in noordelijke richting, richting dat dorp, als we alles goed begrijpen.

In de nacht kunnen de blusvliegtuigen en blushelicopters van de brandweer hun werk niet doen. Bij Santo Domingo wordt er wel alles aan gedaan op de grond om het vuur niet verder op te laten rukken. Vast staat dat er nog geen controle is en dat iedereen in het noordwesten van het eiland zich voorlopig zorgen moet blijven maken en een bijzonder onrustige nacht zal beleven.

Iedereen in Puntagorda wensen we veel sterkte toe voor de komende uren en dagen. We hopen elkaar snel weer te zien zonder al te veel verlies en schade… Vanuit Nederland blijven Ruud en ik de situatie gespannen en met samen geknepen billen volgen.

Voor ons is het fijn om te weten dat onze drie honden ‘veilig’ in een pension zitten, helemaal aan de andere kant van het eiland in Breña Baja.

5 gedachten over “Het Bos Brandt!”

  1. Ik lees net dat het aantal COVID-19 gevallen op La Palma is gestegen van 109 naar 126. All gevallen zitten in Breña Baja. Zitten jullie honden nog niet veilig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven