Een Groot Probleem en een Klein Probleem

We zijn weer begonnen. Herbegonnen. El Reinicio. Na twee weken waarin de regering van Spanje alle economische activiteit vrijwel volledig stil legde, mag er sinds afgelopen maandag weer gewerkt worden. Alleen dat. Het ‘huisarrest’ voor niet-werkenden blijft tenminste nog van kracht tot 9 mei.

Ruud en ik leven voor ons toekomstige keukenraam. En het prachtige uitzicht dat je vanuit dit raam hebt als de zon ondergaat in de oceaan. We doen het voor momenten als deze. De natuur is vaak zó mooi op La Palma. En op dat mooie eiland hebben we een prachtig plekje gevonden. Dat besef daalt elke dag dieper bij ons in. We voelen ons bevoorrecht. Ondanks al het gedoe waarmee we te maken hebben.

 

De electricien kwam langs. Op basis van het elekticiteitsplan dat we al eerder hadden opgesteld, werden sleuven in de muren gefrased. Intussen bouwden Jorge en Jaime de binnenmuren af tot aan het niveau van de betonnen kroon. In beide huizen.

 

Na de sleuven kwamen de ‘macarones’, de flexibele buizen waardoor later de elektriciteitsdraden zullen worden getrokken. De bouwvoorschriften in Spanje schrijven voor dat elke stroomdraad zijn eigen buis aangemeten moet krijgen. Kom daar in Nederland maar eens om, waar van alles door elkaar loopt, zo hebben we destijds bij de bouw van ons huis in Almelo mogen zien. Je krijgt er spaghetti-achtige foto’s van. Timmerman Fernando vertelde ons dat hij heeft ervaren  dat dít het moment in het bouwproces is (nog geen dak op het huis en al wel macarones die nog niet zijn weggewerkt in de vloeren en de achter muren), waarop opdrachtgevers vaak aan alles gaan twijfelen. Het ziet eruit als een grote puinhoop. Dat vinden wij best meevallen. Met het leggen van de buizen krijgen we steeds meer gevoel voor hoe onze toekomstige huizen er uit gaan zien, als ze afgebouwd zijn.

 

Over Fernando gesproken. Wij noemen hem sinds kort in onze gesprekken met Óscar het ‘grote probleem’.  De corona en de coronabeperkende maatregelen zijn het ‘kleine probleem’.  Óscar moet hier altijd hartelijk om lachen. Ook hij kent de timmerman langer dan vandaag. Fernando moet ervoor zorgen dat er houten daken op onze huizen komen. Alleen heeft Fernando een eigen planning en veel opdrachten tegelijkertijd lopen. Ook Óscar lukt het niet om volledig vat op hem te krijgen. Normaal gesproken doe je eerst het dak en dan het binnenwerk pas. Maar dat dak komt maar niet af. Dat is het ‘grote probleem’.  ‘Alle timmermannen zijn hier hetzelfde’, aldus Óscar. ‘Ik kan de opdracht wel innemen en een timmerman uit Los Llanos contracteren, maar dan lopen we tegen precies hetzelfde probleem aan’. Het grote probleem in onze bouwplanning is dus Fernando, de timmerman.

Maar het is niet zo dat hij niets doet. Deze week is de houten dakrand door hem bevestigd op het beton van de Corona van de uitbouw voor het grote huis. Gisteren, op zaterdag, heeft hij de stellingen geplaatst. Maandag zal hij, ijs en wederdienende, en alleen als God en Fernando het willen, samen met de mannen van Óscar aan het dak beginnen. Een klus die in drie of vier dagen geklaard zou moeten zijn. We gaan het zien. Voorman Jorge kan de timmerman inmiddels wel schieten en steekt dit niet altijd onder stoelen of banken.

 

Eén van de kwaliteiten van Fernando is dat hij getrouwd is met zijn vrouw, Julia. Julia werkt op het gemeentehuis en trekt daar flink aan vele touwtjes, zo is onze ervaring. Zo heeft zij onze bovenbuurvrouw al eens afgepoeierd toen zij probeerde een denuncia in te dienen wegens de overlast die onze bouwwerkzaamheden veroorzaakten. Daar hoorden wij pas later van, en we zijn haar nog steeds erg dankbaar hiervoor. Maar onze dankbaarheid groeit met de dag. In het dorp wordt momenteel fibra optica internet (glasvezel) aangelegd dat voor verbindingen met een duizelingwekkende snelheid zorgt. Die verbinding willen wij natuurlijk ook op onze finca. Maar aanvragen bij Movistar, de telecommaatschappij, werden steeds weer gecanceled om onduidelijke redenen. Julia heeft nu haar neef op ons pad gestuurd. Dat is de chef van Movistar voor wat betreft de werkzaamheden in Puntagorda. Gisteren kwam hij langs. Hij heeft uitgemeten hoe de lijn gaat worden aangelegd. Helaas over het terrein van de bovenbuurvrouw, ondergronds langs een pad dat officieel nog een openbare weg is. Wij gaan het haar maar niet vertellen. Maar Julia zijn we dankbaar en dat dak komt er uiteindelijk ook wel.

Terwijl ik bovenstaande foto’s aan het maken was, met het blog in mijn achterhoofd, was de valk er weer. Vlak naast ons huis zat hij op een muurtje een hagedisje te verschalken. Ik kan uren naar zo’n beest kijken. Er komt een dag dat ik echt een schitterende close-up foto op het blog zal plaatsen. Voorlopig moeten we doen met deze drie. De valken in onze boomgaard voelen inmiddels als een stukje van ’thuis’ voor mij.

 

Ook in het kleine vakantiehuis zijn alle binnenmuren tot op corona-hoogte afgebouwd en liggen de macarones uitgespreid.

 

In april het dak. In mei de vloeren, de elektra en de aanleg van de riolering. In juni de afwerking van de muren, de kozijnen en de betegeling. In juli uitloop en afronding. Dat is planning die Óscar voor ons grote huis in gedachte heeft. We hopen dat hij dit gaat waar maken.

We maken ons overigens wel wat zorgen over de aanlevering van bouwmaterialen en de aankoop van meubels voor de huizen in coronatijd. We mogen de weg niet op en veel activiteiten liggen nog altijd stil. De tegels die Ruud en ik hadden uitgekozen bij Baño Barato zijn volgens Óscar niet meer leverbaar langs die weg. Óscar gaat een alternatief voor ons zoeken. Baño Barato zou vanwege de corona met de activiteiten zijn gestopt en Óscar liet doorschemeren dat hij verwacht dat deze sanitair- en tegelleverancier uit Los Llanos aan het omvallen is. Zo zullen er meer gaan. In die zin, is het onzekerheid troef in deze tijd.

We hebben ons om dezelfde reden ook een tijdje zorgen gemaakt over de financiële draagkracht van onze aannemer zelf. Hierin heeft hij ons gerust kunnen stellen. Ons project is momenteel een van de weinige projecten die nog doorlopen. Veel geplande projecten voor verderop in dit jaar staan in de ijskast. Met de steunmaatregelen van de Spaanse overheid staat een groot aantal freelance medewerkers op non-actief. Met de loondiensters en de paar doorlopende projecten blijven inkomsten en uitgaven in evenwicht dit jaar. Óscar maakt overigens een erg ontspannen indruk. Hij had het te druk. De corona geeft hem een ‘rustjaar’, zegt hij met een glimlach. We moeten hem maar eens deelgenoot maken van de belangrijkste stelling van Johan Cruijff, de grote filosoof uit Amsterdam en Barcelona. Maar dan in het Spaans.

 

Het heeft geregend deze week in Puntagorda. Relatief veel, maar volgens de mensen die hier grafiekjes van maken nog veel te weinig om op de regenwaarden van ‘normaal’ uit te komen. Een korte blik in de container leerde ons gisteren dat Ruud’s kunstwerk met stenen en plastic effectief is geweest. Geen water meer in de container en de lucht voelt droog aan. Daar zijn we blij mee.

 

Door de regen kleurt het landschap nu dan toch nog langzaam van bruiner naar groener. Ook daar zijn we blij mee.

2 gedachten over “Een Groot Probleem en een Klein Probleem”

  1. TIP: Maak nu foto’s van hoe alle electriciteits- en waterleiding buizen Lopen. Erg belangrijk om te weten als je later nog eens wat wilt veranderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven