Een Beetje Voortgang…

Vanochtend vroeg heeft Jose het laatste deel van zijn werkzaamheden op ons bovenste zuidelijke terras afgemaakt. Met een tractor egaliseerde hij het open gebroken terrein.

Dat had nog wel wat voeten in de aarde. Ruud heeft er flink achtereen moeten zitten. Eerst zou hij op maandag komen, maar berichtte hij op zondagavond laat dat hij ‘zomaar’ opeens op één van de andere eilanden zat. Toen zou hij op dinsdag komen, maar een uur voor tijd berichtte Jose dat zijn tractor kapot was. Het was ook wel erg warm op die dagen. Zou het toeval zijn? Vandaag was hij er dan wel. Tractor weer heel en aanwezig op het juiste eiland. Gelukkig.

 

Na een uurtje op de trekker, was dit het resultaat. Een prachtig mooi ge-egaliseerd terras. Goed gedaan, Jose!

 

Niks te vroeg, want met een week vertraging. Onze resterende bomen op het terras hebben met het hete weer van het moment dringend een goede sproeibeurt nodig.

Als alles gaat, zoals wij hopen dat het gaat, komt die sproeibeurt er morgen in de loop van de dag voor ze aan. Ruud heeft het eerste stuk van de hoofdleiding aangelegd, met, onder andere, de eerste aftakking voor het eerste terras. Er volgen er nog zes.

 

Ook de aanvoerleidingen heeft hij uitgerold en vastgelegd met stenen. Morgen zal hij de druppelslangen aanleggen rondom de twaalf bomen die op dit moment nog op het terras zijn overgebleven.

 

Op het kaartje hieronder zie je het terras met een ‘1’ gemarkeerd. Op dit terras kunnen we twintig nieuwe avocadobomen planten. Die moeten nog besteld en gekocht worden. Een aanplantboompje kost ongeveer 15 euro per stuk. De leveranciers in het dorp kunnen niet meer leveren tot ver in 2021 (!). De bomen moeten van Gran Canaria en Tenerife komen en er is zoveel vraag naar, dat de relatief kleine handelaren in het dorp er niet meer aan kunnen komen. Via Jose en Kakien hebben we een adres in Los Llanos gekregen waar men nog wel kan leveren en waar men volgens zeggen zelfs bomen op voorraad heeft staan. Ruud gaat morgenochtend op ontdekkingstocht. We hopen maar dat het lukt om avocado’s te krijgen. We hebben nog zo’n twee maanden de tijd om ze te planten.

 

Vanochtend hebben we besloten dat we ook het onderste terras aan de zuidzijde van onze finca gaan rooien, openbreken en egaliseren. Op het kaartje hierboven gemarkeerd met ‘2’. De helft van dit terras is op dit moment boomloos, omdat er jaren lang geen water werd gegeven, vanwege kapotte irrigatieleidingen. Ook op de andere helft staan bomen die door chronisch watergebrek in een slechte conditie verkeren. Sinaasappels, Mandarijnen en enkele doodzieke avocado-bomen. Ook hier zullen we jonge avocado-bomen gaan planten. Er kunnen er zo’n zestig staan. Onze twee jonge palmbomen gaan helaas sneuvelen in het geweld.

 

Als het allemaal lukt, krijgen Ruud en ik het druk in het voorjaar van 2022. Dan zullen de ingeplante bomen voor het eerst vrucht dragen. Vamos a ver. We gaan het zien. We vinden het alle2 wel fijn dat er nu eindelijk concrete actie plaats vindt op ons terrein en dat er eindelijk iets van al onze plannen wordt gerealiseerd.

Over realiseren gesproken. Vorige week zijn we erachter gekomen hoe het toch komt dat we al zo lang op onze vergunning moeten wachten. Het is allemaal de schuld van de ‘Ecologistas’.  Maar daarover meer in een volgende blogpost, binnenkort. Wordt vervolgd.

6 gedachten over “Een Beetje Voortgang…”

  1. Karel & Marja Brummer

    Goedemorgen Ruud en Teunis, wij hebben vorig jaar een paar avocado’s gekocht bij Agropalma. Op dit adres zijn hier altijd volop fruitbomen en jonge aanplant in de verkoop. Geen idee hoe het er momenteel met avocado’s zit, maar ff checken is misschien de moeite waard. Agropalma ligt aan de weg Los Llanos richting Todoque/Puerto Naos, LP 213, kort na de rotonde bij Triana, vanuit noordelijke richting aan de linkerkant van de weg, kan niet missen. Groet, Karel & Marja

    1. Superbedankt voor de tip! Ruud had dit zelfde adres ook door gekregen, maar was de naam vergeten zodat hij het adres niet meer kon vinden op het internet. Hij gaat nu nét de deur uit. Jullie berichtje maakt zijn zoektocht in Los Llanos een stuk eenvoudiger! Nu maar hopen dat ze bij Agropalma inderdaad nog avocadobomen kunnen leveren…

    2. Hallo Karel & Marja, ik heb gisteren de eerste 15 avocado’s kunnen kopen bij Agropalma. Er is een enorme wachtlijst, maar er is me verteld dat ik regelmatig langs moet komen en ze “poco a poco” moet kopen. Daar kan ik wel mee leven… Hartelijk bedankt voor de tip! Groeten, Ruud.

      1. We hadden jullie nog een mail gestuurd afgelopen zaterdag, weet niet of deze goed is aangekomen, maar we waren zaterdagochtend bij Piensos El Paso (schuin tegenover het Shell station, richting tunnel) en daar zagen we een stuk of 40 avocado’s staan, prijs 18 euro per stuk. Groetjes Marja

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven