Rondje Puntagorda

Broertje is in Town.  En dat betekent dat we weer moeten fietsen. Maar fietsen op La Palma is geen straf. Vrijdagavond haalden Ruud en Michel met onze spiksplinternieuwe caddy drie moutainbikes op in Los Llanos.  Drie fietsen tegelijk bleken in één rit mee te kunnen in onze supercaddy, zodat we de hele zaterdag beschikbaar hadden om te kunnen fietsen in de buurt van Puntagorda en niet verplicht waren om onze fietsdag te beginnen op de stoep van ‘Emocion Cycling’ in Los Llanos.

Ruud en ik hadden een route bedacht met ons Boeddhahuurhuis als begin- en eindpunt. Geen tocht over met keien bezaaide bospaden dit keer. Meer een toertocht, maar wel een hele mooie toertocht. Vanuit Puntagorda reden we zuidwaarts de LP1 op tot aan het uitzichtpunt bij de Grote Drakenboom. Even voorbij de Drakenboom verlieten we de LP en sloegen we linksaf een asfaltweg bergopwaarts in. Vanaf dit punt begint het ‘Rondje Puntagorda’ pas echt. Je volgt het eerste stuk van de ‘Routa de Traviesa’ en rijdt door de wijnvelden naar omhoog.

 

De weersvoorspellingen waren slecht. De voorspellers voorspelden dat het eiland uitgerekend in het ‘Michel-weekend’ in ruime mate zou worden voorzien van het achterstallige regenwater, waarop iedereen die boer is op La Palma (en dat is bijna iedereen hier, uiteindelijk) met smart zat te wachten. Het voorspelde water kwam echter met vertraging en zou zich pas een paar dagen later  aandienen. Vandaag scheen de zon! Hadden wij even mazzel..

 

We reden op moutainbikes ‘con’, dus mét motortje. Onze tocht zou ons grotendeels voeren over kleine, verlaten geasfalteerde wegen en weggetjes. Eerst door de wijnvelden van de Traviesa en de Vega Norte, boven Puntagorda. Daarna door de dennenbossen op de hoog gelegen delen van de gemeente Garafia. Vervolgens in een superafdaling naar het laag gelegen Garafia zelf. Tot slot van Garafia, via het toeristentrekkergehucht Las Tricias, terug naar Puntagorda. Een prachtige afwisseling in landschappen, samen geperst in ongeveer vijftig kilometer. We deden er, inclusief horeca stops en veel fotomomenten, ongeveer vijf-en-een-half uur over.

 

Een toertocht op La Palma is volgens ons pas écht leuk als je tijdens je fietstocht op lege wegen door mooie natuur op gezette tijden ook iets van horeca tegen komt. Op deze route zit dat wel snor. Horeca kan je vinden bij Las Briestas, op ruim een uur na het startpunt in Puntagorda. Las Briestas is een restaurant met een binnentuin voor als het koud is en een schaduwrijk bos-terras voor op warme dagen. Vandaag was het koud, op zo’n 1.300m hoogte. Ruud, Michel en ik zaten dus op het schaduwrijke bos-terras. Twee van ons met een korte broek aan. Achteraf niet de slimste keuze, misschien. Bij Las Briestas kan je lekkere lokale gerechten eten. Of gewoon iets drinken en verder fietsen.

 

Ook op het mooie kerkplein van Garafia, ruim over de helft van de fietsroute kan je even lekker uitblazen op een terrasje in de zon. Met drie  Baraquito’s (sin) in de zon werden we daar weer lekker warm. Ten slotte is er het café-restaurant achter het kerkje van Las Tricias, op het einde van de route, waar je ook goed kunt zitten.

 

Op de fiets hadden we een prachtige dag. Veel gezien. Veel foto’s. Niet al te veel inspanning. Een Teunisvriendelijke fietstocht dus. Aan het einde van de middag reden we weer door de straten van Puntagorda  om te eindigen bij het Grote Beeld  dat ons huis zijn naam geeft.

Als je deze route zou willen na-fietsen, maar niet over een Boeddhahuis in Puntagorda beschikt, kan je het best beginnen vanaf de parkeerplaats bij de Mercadillo. Je fiets dan over de  Avenida, de ‘dorpstraat’, het dorp in naar het zuiden, totdat je bij de klok aankomt. Bij de klok ga je linksaf naar boven en rijd je naar de  LP1.  Over de LP1 rijd je vervolgens een stukje van ongeveer 2 1/2km  naar het zuiden, tot dat je de afslag naar boven, even voorbij de Drakenboom, tegenkomt.

 

Rondje Puntagorda  GPX

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) (m)
Geen hoogte gegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogte winst: Geen gegevens
Hoogteverlies: Geen gegevens
Tijdsduur: Geen gegevens

1 gedachte over “Rondje Puntagorda”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven