Bueno, Bonito, Barato

We zijn druk op La Palma!  We hebben soms het gevoel dat er écht minder uren in een dag zitten hier. Ik ben druk met het werk voor mijn administratiekantoor. Ruud is druk met werk en vooral regelwerk op of rond de finca. Voor ons samen is er veel te doen op het vlak van de voorbereidingen van ons bouwproject.

We merken dat het op La Palma meestal veel meer tijd kost om dingen voor elkaar te krijgen dan in het Nederland het geval is. Afstanden zijn groter, of eigenlijk duurt het langer om afstanden te overbruggen. Administraties en vastleggingen kloppen vaak niet, waardoor je voortdurend heen en weer moet reizen over die langere afstanden om dingen geregeld te krijgen. Voor vrijwel elk wissewasje moet je negentien handtekeningen zetten, maar bijna nooit allemaal tegelijkertijd en zeker niet digitaal. Afspraken voor ontmoetingen worden nagekomen, maar het begrip ’tijd’ is fluïde. Daar moet je mee leren omgaan. Een wereld van verschil. Geeft niks, maar het kost ons soms moeite om onze weg hierin te vinden en onze eigen strakke planning (controlfreaks als wij zijn) hierop aan te passen.

 

Met als motto Bueno (Goed), Bonito (Mooi) en Barato (Goedkoop) proberen we op dit moment keuzes te maken voor onze toekomstige casa’s en gereedschappen aan te schaffen die we nodig hebben voor het onderhoud van de boomgaard.

Ruud heeft eerder deze week een grasmaaier en een motorzaag gekocht. Hij is meteen fanatiek aan de slag gegaan om het hoge gras aan de noordzijde van onze finca kort te maken. De rest van de finca moet wachten tot eind apri/begin mei, anders moet je twee keer maaien, zo is ons verteld. Het maaien van de finca is werk voor een ruime week, zo schatten we in. Verderop in de tijd willen we nog een hakselaar kopen, waarmee we hout kunnen versnipperen. De grootste uitgaven qua gereedschappen hebben we dan wel gehad, denken we.

 

We ontvingen goed nieuws uit Los Llanos. Gisteren bezochten we daar  het waterkantoor. Bij dat kantoor kan je waterrechten kopen (voor ons niet weg gelegd, helaas) of huurcontracten voor waterrechten afsluiten. Het kantoor treedt op als makelaar. De eigenaar van onze vijf gehuurde waterrechten, wil deze rechten ook het volgende jaar weer aan ons verhuren, heeft hij laten weten, nadat de medewerkster van het kantoor hem op ons verzoek hierover belde. Dat is best een opluchting.

 

Onze waterrechten zijn vrij duur, omdat ons water van ‘laag’ komt en in Puntagorda eerst omhoog moet worden gepompt in een hoog gelegen spaarbekken, voordat het kan afdalen naar ons terrein. We hopen met hulp van het lokale waterkantoor in Puntagorda onze vijf rechten te kunnen ‘ruilen’ met iemand die zijn water op een lagere hoogte dan onze aanvoerlijn nodig heeft. In dat geval kan het kostbare omhoog pompen van ons water worden vermeden en zijn we goedkoper uit. Vorig jaar heeft het waterkantoor in Puntagorda dit ‘spontaan’ voor ons geregeld. Helaas zijn de documenten waarop deze ruil vast ligt op het moment zoek. Eén van de dingen waarmee Ruud druk is deze dagen… Maar het goede nieuws is dus: we hebben water voor het ‘seizoen’ 2019/2020.

 

In Los Llanos hebben Ruud en ik gisteren ook een kleurenkeuzesessie gedaan bij de Baño Barato, de plaatselijke leverancier van bouwbenodigdheden voor de inrichting van woningen. Eerst met ons 2, daarna met Oscar erbij, daarna weer met ons 2.  Dat kiezen van kleuren valt niet mee, en we twijfelen nog steeds een beetje. We zijn voorlopig op onderstaande kleuren uit gekomen. Antraciet voor de stenen vloertegels, zachte kleuren voor de tegels van keuken en badkamer.

 

Op dringend advies van Oscar kiezen we voor de kleursetting van onze deuren en kozijnen niet onze oorspronkelijk bedachte bronskleur, maar kiezen we voor zwart. Het geheel komt er dan ongeveer uit te zien als hieronder. Volgende week moeten we definitief onze keuze bepalen.

 

Inmiddels zijn de eerste bouwmaterialen op ons landje gearriveerd. Alle betrokkenen houden er rekening mee dat op 2 april onze bouwvergunning wordt afgegeven. We merken aan Oscar, de aannemer, en ook aan Manolo, de architect die de definitieve versie van het project moet opleveren, dat zij nu strak naar deze datum toewerken. Dat is een geruststellend gevoel. Dit zijn mannen die weten hoe de zaken gaan op het eiland.

 

We zijn druk op La Palma. Maar het is wel leuke drukte! Stapje voor stapje wordt onze plannenmakerij van de afgelopen jaren nu vertaald van  bits en bytes naar stenen en spullen. Het voelt allemaal nog steeds super!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven