Perziken Eten

Op onze finca hebben we een stuk of vijf, zes perzikenbomen staan. De helft van deze bomen geeft de rijpe vruchten in juni af. De andere helft pas in augustus, want is van een andere soort.

Da’s wel een patroon dat opvalt in de boomgaard. Ooit heeft iemand zijn best gedaan om de boomsoorten zo te kiezen dat het fruit maximaal gespreid over het seizoen rijp is. Zo is het met perziken, maar ook en vooral met de sinaasappels.

 

Het lastige van perzikenbomen is dat de vruchten van een boom bijna┬á allemaal tegelijkertijd rijp zijn en dan maar een paar dagen nodig hebben om ‘overrijp’ te worden. Vanaf dat moment zijn de vruchten voor de wespen. Zij graven gaatjes in het zachte vruchtvlees en halen op wat ze nodig hebben. Dat is soms oppassen, als je vers van de boom wil eten.

Wel eens iemand op een elegante manier een perzik uit de hand zien eten? Ik niet! Maar ze waren wel lekker!

 

3 antwoorden op “Perziken Eten”

  1. Beste Ruud en Teunis.
    Volgens mij is wat je op de foto ziet een durazno. Durazno’s zijn een soort voorganger van wat wij nu als perzik kennen. Dat is tenminste wat men mij ooit heeft verteld over de onze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *