Over Rozen

15:00u Ping! Vanuit de Makelaarslandapp op de ipad: de makelaar heeft een vraag gehad van ‘een belangstellende’ of een bod van 80.000 euro onder de vraagprijs kansrijk is. Daar ligt namelijk het  maximaal beschikbare budget van de belangstellende, aldus de belangstellende. ‘Hoe zullen we reageren?’, vraagt de makelaar? ‘Nee, doe in dat geval maar geen bod en kom liever ook niet kijken’, antwoordt Teunis na telefonisch overleg met Ruud.

 

15:30u Ping! Vanuit de makelaarlandapp op de mobiel: een mevrouw uit de Randstad wil ons huis wel komen bezichtigen. Morgen om 10.00u graag…

15:45u Mailtje van Teunis naar Makelaarsland: kunt u nagaan of ’15:00u’ en ’15:30u’ dezelfde ‘belangstellende’ is?

16:00u  Bellen met de mevrouw uit de Randstad. Aardige mevrouw over de telefoon. Maar. Vraag van Teunis: ‘Kunt u ook vrijdagmiddag, bijvoorbeeld om 16:00u komen bezichtigen?’ Antwoord van de mevrouw uit de Randstad: ‘Nee dat gaat helaas niet, we gaan namelijk nog een aantal huizen bezichtigen in Enschede en komen hiervoor speciaal een nachtje over naar Twente. Maar we kunnen wel verderop in juni langskomen, hoor.’ ‘Verderop in juni zijn we weer op La Palma en belangstelling vanuit het Westen, waar de huizenprijzen aanzienlijk hoger liggen dan in het arme Almeloooo, is toch wel erg interessant’, denkt Teunis. ‘Maar ik heb om half11 morgen ook een andere belangrijke afspraak die ik echt niet kan afzeggen’, denkt Teunis ook. Teunis antwoordt: ‘Weet u wat: als u nu eens morgen om negen uur bij ons komt kijken?’ ‘Dat is prima’, antwoordt de mevrouw uit de Randstad. Teunis denkt: ‘Shit!’. Maar weet dat hij goed gehandeld heeft. Het huis moet verkocht.

 

Tussendoor ook nog ‘wat’ werken onder tijdsdruk. Zo fijn dat allerlei deadlines voor het aanleveren van informatie aan de belastingdienst en andere overheidsinstanties waarmee mijn klanten te maken hebben op donderdag 31 mei vallen. In elk geval lekker overzichtelijk. Je kunt er niet tegenop plannen.

 

18:00u Hevige onweersbui. Op een paar honderd meter van ons huis gaat door de weilanden een kleine windhoos voorbij. Volgens mensen die het weten kunnen, overigens geen windhoos maar een ‘valwind’.  Op een paar plekken liggen grote ontwortelde bomen. Ook onze eigen ’trots’, de magnolia voor ons huis, krijgt een flinke klap en hangt na afloop voor een deel tegen de voorgevel van ons huis, als een verslagen bokser in de touwen.

 

20:00u Maar er is morgen een bezichtiging! Ruud gaat ramen wassen. Die ***honden ook, die dertig keer per dag met hun tongen uitproberen of er nog glas zit tussen de sponningen! Ruud stoft de luiken en luxaflexen af. Dat vindt hij fijn om te doen op een dinsdagavond, na een lange dag op het werk.

20:30u Teunis veegt takken en bladeren van de oprit en de tuinpaden op en harkt de tuin wat aan. Want morgen is er een bezichtiging! Het is heet. Het is beklemmend benauwd. Want het is zomer, en we zijn in Nederland. Normaal gesproken zouden die takken best een nachtje kunnen blijven liggen. Maar nu, uitgerekend nu, niet. Want er is morgen een bezichtiging!

06:00u Ruud en Teunis staan lekker vroeg op. Want er is straks een bezichtiging! En het huis moet nog aan kant…

 

07:00u Teunis is op een achterlijk vroeg tijdstip al aan het stofzuigen. Het hele huis! En hij heeft op een nog achterlijker en vroeger tijdstip de meubels al afgestoft. Ruud dweilt de houten vloer in de woonkamer, zodat de krassen van de nagels van Fenna op het parket net iets minder goed zichtbaar zijn. Hondendekens van de banken af en in de kast. Kantoorspullen van Teunis opruimen. Losse kleding uit het zicht wegleggen.  Badkamertroep wegstoppen in kasten. Alle kruiden- en sauspotjes en kookboeken in de keuken uit het zicht opbergen. Nog maar een keer een ramenpoetsbeurt voor Ruud, aangezien onze drie leukerds al weer een paar keer vanochtend de glastest hebben gedaan met hun tongen. Want er is straks een bezichtiging! ***honden! Loop eens niet zo in de weg! Ga eens aan de kant! Schiet op! De honden vinden een oplossing en besluiten met z’n drieën onder een van de bureau’s in de werkkamer te gaan liggen. Uit de weg en uit het zicht. Want er is straks een bezichtiging! En de baasjes hebben het daar kennelijk wat moeilijk mee.

08:45u Teunis gaat met drie honden tegelijk vrolijk een uurtje wandelen.  Teunis is alleen niet zo’n ochtendmens. Maar het is niet handig als er honden (of kinderen) aanwezig zijn in het huis, als je het wil verkopen en wilt tonen aan potentiële kopers, zegt de voorlichtingsvideo van Makelaarsland. Het is heet. Het is benauwd. Het is ‘zweet-weer’. En tot overmaat van ramp moeten we met z’n vieren op twee plekken ook nog eens door het weiland struinen omdat er een boom half over de weg ligt. Vijfenzeventig procent van ons groepje snapt er helemaal niks van, en stribbelt flink tegen, als we van het pad afwijken. Soms is het leven *******.

 

09:35u Tring! Telefoontje van Ruud. Ze zijn weg, je kunt weer terug komen! Teunis moet nog een kwartier lopen.

 

09:40u Auke is nu bijna een uur buiten geweest, lekker in het buitengebied, maar NU PAS moet hij een poep. Pontificaal bij mensen uit de buurt pal voor het huis, onder een boom. En ook nog zo’n zachte klodder… Teunis is gelukkig op alle eventualiteiten voorbereid en haalt met een brede glimlach (maar niet heus) het poepzakje uit de ritsluitingszak van zijn korte broek, die hij met 1 beschikbare hand slechts met moeite open krijgt . De andere hand is nodig om twee jonge honden in bedwang te houden, die een merel zien, terwijl er ook een auto langs komt. Juist op dat moment valt er poep van een andere kleur dan de poep in het zakje uit de boom. Op Teunis.  Die maakt een mentale notitie dat hij zodadelijk een ander t-shirt moet aantrekken. Het humeur wordt er niet beter van, op deze zonnige ochtend.

10:30u Ping! Vanuit de app van Makelaarsland op de mobiel. ‘U hebt een bezichtiging gehad. Wordt het geen tijd om een review-verzoek te sturen naar de personen die uw huis hebben bekeken?’ Nee dat wordt het niet! De mensen uit de Randstad bellen ons gewoon komende vrijdag even op om te vertellen wat ze ervan vonden. Dat hebben we zo afgesproken. Val me niet lastig!

10:45u Ruud en Teunis hebben het net gehaald, de belangrijke afspraak. In het veel te grote nieuwe stadhuis van Almelo, geld zat in de stad, horen zij tot hun opluchting dat ze gewoon de internationale huwelijksakte kunnen krijgen die zij hadden aangevraagd ‘voor Spanje’. De ambtenaar die hen twee weken geleden telefonisch nog had gemeld dat ‘er iets fout was gegaan’ bij de omzetting van hun partnerschapsregistratie naar een huwelijk had ‘een foutje’ gemaakt. Die ambtenaar vertelde destijds aan Teunis dat de fout alleen maar gecorrigeerd zou kunnen worden door eerst het huwelijk te ontbinden en dan opnieuw (alsnog?) te trouwen.  Wij willen helemaal niet trouwen, laat staan nog een keer! Wij willen alleen zo’n akte. Voor op La Palma. Want daar erkent men geen geregistreerde partners, alleen gehuwde partners. De combinatie van geslachten binnen zo’n huwelijk doet er dan weer niet toe, gelukkig.

 

Vandaag blijkt dat er toch helemaal niets fout is gegaan bij de omzetting van onze partnerschapsregistratie, afgelopen december. De Ambtenaar Van Vandaag heeft het allemaal uitgezocht en wil het allemaal laten zien op het scherm. Helaas lukt dat niet: het systeem op het stadhuis ligt al de hele ochtend plat. DDos-aanval uit Rusland? ‘Niet erg’, denkt Teunis, ‘de strekking van de boodschap is belangrijker dan dat ik precies kan zien hoe het allemaal zo gekomen is’.

Er is echter wel van alles fout gegaan bij het verwerken van onze aanvraag voor het verstrekken van een huwelijksakte, volgens de Ambtenaar Van Vandaag. Maar dit kan eenvoudig worden opgelost. We worden keurig door hem geholpen en te woord gestaan. Als het goed is, rolt de gevraagde akte deze week alsnog bij ons door de brievenbus. En we hoeven er niet nog een keer voor te betalen. ‘Vamos a ver’, denkt Teunis. Maar vooral: grote, grote opluchting! Volgens Ruud bestond het gewoon niet dat we eerst zouden moeten ‘scheiden’. Teunis vertrouwde het niet helemaal, heeft wel meer rare dingen met de uitvoering van wetgeving door de gemeente Almelo bij de hand gehad, beroepsmatig. Ruud hield het hoofd koel en had gelijk. Die rolverdeling zie je wel vaker bij ons thuis.

11:30u Ruud en Teunis zitten samen aan de koffie en broodjes knakworst. De bezichtiging verliep best ok, volgens Ruud. Nu maar afwachten of het tot een bod komt, of een tweede bezichtiging.  De Magnolia voor het huis lijkt weer heel langszaam ’terug te veren’. Er is niets geknapt of gebroken in de takken of de stam. Auke is eigenlijk best lief. De zon schijnt, het is lekker warm, het is zomer! Vanmiddag alle2 nog even aan het werk op onze vrije woensdag. Maar dat is te overzien. En komend weekend hoeven we niets aan ons huis te doen. Dat hebben we vandaag immers al gedaan.

 

11:45u Ping! Vanuit de app van Makelaarland op de mobiel. De makelaar meldt dat de bezoekers van hedenochtend NIET dezelfde personen zijn die gisteren informeerden of een bod van 80k onder de vraagprijs kansrijk was. Da’s dan weer een meevaller.

Deze scenes laten ze nou nooit zien bij ‘Ik Vertrek’; De stress van het verkopen van je huis in Nederland. De stress van allerlei gedoe met instanties in Nederland. Het leven van een landverhuizer gaat niet altijd over rozen. Dit is pas de vijfde bezichtiging. ‘Hoe voel ik me als ik voor de zevenentwintigste keer het huis aan kant moet brengen voor potentiële kopers?’, denkt Teunis. Maar uiteindelijk komt alles altijd wel weer goed. Tot nog toe.

Naschrift:

11:00u een dag later.  Ping! Vanuit de app van Makelaarsland op de i-phone. Wat vindt mevrouw XXX van uw woning?  ‘Zag er heel geordend en netjes uit. Toch besloten om niet op de woning in te gaan. Succes met de verkoop.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven