Het Plan (12) – Lawaai in La Punta

We zijn op het ogenblik druk bezig met het ‘proyecto basico’. Dat is  het plan voor de te bouwen huizen op onze finca op hoofdlijnen. Vandaag hadden we hierover in een lawaaierige bar in La Punta een gesprek met Manolo en Rogier. Manolo is onze architect. Rogier is een van onze twee Nederlandse makelaars, die na het rondkomen van de kooptransactie nu voor ons  optreedt als tolk en adviseur.

Onze ontwerpen die ik eerder al hier op het blog had laten zien, zijn ok wat Manolo betreft en passen binnen de Canarische regelgeving. Wel is het zo dat de binnenmuren tegenwoordig ‘verplicht’ moeten worden doorgetrokken tot aan het dak. Dat vinden we jammer, maar het is niet anders. We wachten nu op de verwerking door Manolo van de laatste aanpassingen en de bijbehorende laatste begroting. We hebben afgesproken dat we in juni zo ver zijn dat het proyecto basico de vergunningenmolen in kan gaan. Eerst naar de gemeente, dan naar het Cabildo, de eilandregering. We hopen dan in het najaar van beide instanties goedkeuring te hebben voor ons plan.

Ruud en ik hebben nog eens nagedacht over de plaatsing van de huizen op het terrein. Hieronder zie je ons  definitieve idee.

 

Huis 1 wordt het huis waarin we zelf zullen wonen, als we op La Palma zijn. De huizen 2, 3 en 4 zijn de vakantiehuizen die we gaan verhuren. Het terrein van onze finca VRAAGT er echt om, om geen twee maar drie vakantiehuizen te bouwen. We gaan kijken of het ons financieel gaat lukken om dit voor elkaar te krijgen. Als dit niet lukt, dan komt huis 4 te vervallen.

Alle huizen op bovenstaande foto worden door de hoogteverschillen en  de fruitbomen volkomen vrij uit elkaars zicht gehouden. De huizen 3 en 4 hebben wat minder uitzicht op de oceaan, vanwege de dennenbomen op het kavel onder onze finca. Ondanks dit nadeel kiezen we voor deze plekken omdat we het terrein zoveel mogelijk in tact willen houden en de kosten van grondwerkzaamheden en aan te leggen terrasmuren bij een andere planning de pan uit rijzen. We gaan het ’tekort’ aan oceaanzicht bij deze huisjes compenseren door kleine zitjes te maken  op de hoger gelegen terrassen in de directe nabijheid van de huisjes. Bovendien kunnen we op ons eigen terrein een ‘strategische’ boom kappen of flink bijsnoeien en kunnen we op het terrein onder ons waarschijnlijk ook een aantal bomen kappen of  bijsnoeien. Alle huisjes hebben een mooie geborgen plek, vol privacy, midden tussen het fruit.

Al met duurde het gesprek in La Punta zo’n twee uur. Naderhand even fijn uitpuffen van al het Spaans en napraten over ‘hoe het nu verder gaat’ onder de palmboom van de Belg. Onder het genot van brood met aioli, groene pepers, olijven, croquetas en friet, heerlijk in de zon. En niet te vergeten, twee picara’s.

 

Pas als de vergunningen voor het proyecto basico zijn afgegeven, kan het defintieve ontwerp voor de huizen en het terrein door de Manolo worden gemaakt. Ook dit ontwerp moet dan weer door de zelfde vergunningenmolen. Met name het vergunningentraject van het Cabildo kan soms erg lang duren. Vandaag kregen we daarom een demonstratie ‘verwachtingenmanagement’ van de beide heren;  we moeten er rekening mee houden dat we pas in de loop van volgend voorjaar kunnen starten met de bouw. Dat is toch wel een stuk later dan waarop we hoopten.

Zo’n vertraging heeft voor ons voordelen (we kunnen wat langer sparen) als nadelen (het duurt langer voordat we omzet draaien). In de komende dagen gaan we bedenken, wat dit voor onze planning betekent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven