27

Voor zover het kan in zo’n korte tijd, ligt de finca er goed verzorgd bij. Kakien heeft veel gedaan en goed werk geleverd. Alles is gemaaid. De ergste rotzooi is uit de boomgaard verwijderd. En er is flink gesnoeid.

 

De meeste sinaasappelbomen hangen nu vol met rijpe sinaasappels. We kunnen er niks mee dit jaar. Sinaasappels leveren te weinig op om ze door iemand anders te laten plukken en dan te verkopen. We hopen ze volgend jaar zelf te kunnen plukken en ze dan wel te kunnen verkopen. Onze (vrije) tijd kost niets, en ook al is de opbrengst per kilogram niet zo hoog, geld is geld. Dat kunnen we volgend jaar om deze tijd goed gebruiken.

 

Als we het goed zien, heeft het best veel geregend dit voorjaar. Toch zie je dat alles heel geleidelijk al aan het verdrogen is. We hebben bananenwater nodig. We zijn inmiddels zeker van een zogenaamd ‘doorvoerrecht’. Alleen het formele bewijs van overdracht moet nog worden opgemaakt door het waterbedrijfje. De mevrouw die dit moet doen,  in het dorp bekend met de mooie naam Monica del Agua, zegt al weken dat ze het erg druk heeft. Maar. Deze week zou het rond moeten komen. We gaan het zien.

Daarna moeten we nog de ‘echte’ waterrechten voor dit jaar zien te verkrijgen. Die zijn beschikbaar, maar eerlijk gezegd hebben we op dit moment geen idee hoe snel alles op orde kan zijn. Het gaat allemaal bepaald niet van zelf met dat water. En de tijd begint te dringen…

 

 

Op de foto hierboven zie je het huis dat wij kunnen huren van onze bovenbuurman, als we voor het echie naar La Palma gaan. Vanaf volgend jaar februari is het beschikbaar. Het dak op de voorgrond is het dak van onze eigen cuarto de apero.

Vanmiddag hebben Ruud en ik een groot deel van de middag over de finca rond gestruind. Ik heb 27 avocadobomen geteld. Dat is toch best veel meer dan dat we dachten. De bomen hebben echt ernstig te leiden gehad aan droogte doordat de vorige eigenaar te weinig water gaf. Maar als we straks over genoeg water kunnen beschikken, komt het met een paar jaar tijd wel weer goed met die bomen, is ons door meerdere mensen die het kunnen weten verteld. Avocado’s  hebben een veel hogere marktopbrengst dan sinaasappels. Verderop deze week ga ik alle bomen tellen. En ‘rubriceren’. Heel kneuterig. Maar echt fun. Vind ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven