Nachtfotografie 3: de maan

Dit is het derde van drie berichtjes over het fotograferen van de sterrenhemel op La Palma. Hieronder staan enkele ‘sfeerkiekjes’ van de maan en het maanlicht. De maan is op La Palma soms zo helder dat je bij het licht ervan buiten een boek kunt lezen.

De eerste foto heb ik in mei 2017 rond middernacht genomen vanaf wat toen nog-net-niet-onze finca was. De foto is uit de hand genomen met een Sony RX100, in de automatische stand. Blijkbaar heeft de camera gekozen voor ISO 25600 (wat ook wel te zien is aan de ruisonderdrukking die is toegepast) en een belichtingstijd van 1/4 seconde. De maan staat onder het sterrenbeeld Tweelingen en de twee heldere sterren bovenaan zijn Castor en Pollux. Ondanks de artefacten door de ruisonderdrukking vind ik het een mooi sfeerplaatje. Ooit kunnen we dit schouwspel vanuit ons slaapkamerraam zien 🙂

 

De tweede foto is in augustus 2014 vlak voor ‘maansopkomst’ genomen. De maan bevindt zich nog achter de bergen maar het schijnsel was al goed te zien. Op de voorgrond zie je het ‘huisje’ waar we verbleven, Villa Botanico. De foto is uit de hand genomen met een Sony RX100 in  de automatische stand (ISO 16000, belichtingstijd 1/4 seconde).

 

Foto 3 en 4 zijn in augustus 2014 vlak na elkaar genomen. Op foto 3 zie je mooi hoe het maanlicht wordt weerkaatst door de bladeren van palmbomen en een bloeiende agave. Op de achtergrond zie je trouwens het sterrenbeeld Schorpioen dat in La Palma veel beter te zien is dan in Nederland. Voor foto 4 stond ik net even verderop en heb ik de maan gefotografeerd terwijl hij achter de agave stond. Beide foto’s zijn uit de hand genomen met een Sony RX100 in de automatische stand (ISO 12800 voor de eerste en ISO 8000 voor de tweede; beiden zijn 1/4 seconde belicht).

 

Foto 5 van een bijna-volle maan heb ik een dag later, ook in augustus 2014 dus, genomen. De RX100 koos voor ISO 125 en een belichtingstijd van 1/125 seconde. Als je de foto op ware grootte bekijkt zie je verrassend veel detail op het maanoppervlak.

 

De laatste foto is weer een mooi sfeerplaatje van de maan boven de oceaan. Deze heb ik in september 2010 genomen met een Canon EOS450D met Sigma 18-200mm objectief. De heldere ster rechts naast de maan is de planeet Venus, en die wat verderop vlak boven de horizon is de planeet Mars. Een mooie samenstand dus. Ik heb de camera vastgezet met een paar boeken op een tuintafeltje en handmatig scherpgesteld op oneindig. De gevoeligheid heb ik ingesteld op 400 ISO en vervolgens heb ik 60 seconden handmatig belicht, zonder ontspanner dus. Door de lange belichtingstijd en het draaien van de hemel is er wel wat bewegingsonscherpte ontstaan .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven