Nachtfotografie 2: sterrenhopen en nevels

Dit is het tweede van drie berichtjes over het fotograferen van de sterrenhemel op La Palma

Hieronder staan drie fotoseries, ditmaal van een sterrenhoop (de Pleiaden, eerste serie), een gasnevel (de Orionnevel, tweede serie) en een melkwegstelsel (de Andromedanevel, derde serie). Ik heb voor deze drie gekozen omdat ze allemaal met het blote oog te zien zijn. Je hebt dus geen speciale apparatuur nodig om er een foto van te maken.

De drie grote foto’s heb ik zelf op La Palma gemaakt. De kleine foto’s rechtsboven zijn  uitsnedes om het onderwerp waarom het gaat beter te laten zien. De kleine foto’s rechtsonder zijn foto’s gemaakt met professionele middelen (bovenste en middelste: Hubble telescoop; onderste: Digitized Sky Survey). Verschil moet er tenslotte zijn 😉

 

De eerste foto heb ik in mei 2015 gemaakt met een compactcamera (Sony RX100) zonder statief, ontspanner of wat dan ook. Met de camera ingesteld op 6400 ISO heb ik de foto 5 seconden belicht, uit de hand. De foto laat het sterrenbeeld Stier zien met de Pleiaden en, toevallig op dat moment vlak in de buurt, de planeet Venus. Beiden zijn met een rood vierkant aangegeven. De Pleiaden zijn een groep hete, jonge sterren, op een afstand van 444 lichtjaar en ongeveer 100 miljoen jaar geleden ontstaan. De Hubble-foto rechtsonder laat goed de restanten van de nevel zien waaruit de Pleiaden zijn ontstaan. Sterren als deze gaan niet lang mee en zullen hun leven eindigen als supernova’s.

 

De tweede foto heb ik in januari 2017 gemaakt, ook met de RX100 en 6400 ISO en uit de hand, maar nu 3 seconden belicht.  Je ziet het sterrenbeeld Orion (jager) met daarin de Orionnevel, een groot complex van gaswolken die worden opgelicht door jonge sterren die er pas in zijn ontstaan. Het geheel bevindt zich in een andere spiraalarm van ons melkwegstelsel, op een afstand van ongeveer 1340 lichtjaar. In de Orionnevel ontstaan op dit moment nog steeds nieuwe sterren.

 

Tot slot deze foto. Die heb ik in september 2010 gemaakt met een Canon EOS450D plus Sigma 18-200mm objectief. Ik heb de camera een paar boeken provisorisch vastgelegd op een tuintafeltje en vervolgens met de hand 20 seconden belicht (1600 ISO). Je kunt goed zien dat het niet helemaal helder was. Op de foto zie je onder andere de sterrenbeelden Cassiopeia en Andromeda. Met een rood vierkant heb ik het onderwerp aangegeven waarom het me ging: de Andromedanevel. Dit is een melkwegstelsel zoals het onze, op ongeveer 2,5 miljoen lichtjaar afstand. In Nederland moet goed weten waar de Andromedanevel te vinden is en moet je er een beetje naast kijken (perifeer waarnemen) om hem te kunnen zien, maar op La Palma kun je hem haast niet missen, zo duidelijk is hij daar zichtbaar… Het is een zwak langgerekt vlekje, maar als je bedenkt dat het licht 2,5 miljoen jaar onderweg is geweest naar jouw oog dan is het toch wel bijzonder 😉

1 gedachte over “Nachtfotografie 2: sterrenhopen en nevels”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven