Van Puntagorda naar Tijarafe

Een van onze favoriete wandelingen gaat van Puntagorda naar het aangrenzende dorp Tijarafe. De wandeling duurt enkele reis ruim drie uur en je overbrugt dan ongeveer tien kilometer. De route voert over de camino real, de oude koningsweg, het wandelpad dat een volledige ronde langs de kust van het eiland maakt, en wordt meer dan goed (want door twee instanties met verschillende borden) bewegwijzerd.

 

Het startpunt voor ons is het uitzichtpunt bij de Drakenboom, helemaal aan de zuidgrens van Puntagorda. Het uitzichtpunt ligt langs de LP1. Op het parkeerplaatsje kan je je auto parkeren. Van hieruit gaat het direct flink naar beneden, een barranco in. En vervolgens weer omhoog. Even een steile klim. Maar de moeite waard. Tijdens de route passeer je nog een drietal andere barranco’s. Ook maak je een klim naar het hoogste punt aan de noord-westkust (een heuvel boven Tinizara). En die heuvel daal je ook weer af.

 

De wandelroute klimt dus eerst naar het hoog gelegen gehucht Tinizara. Daar aangekomen, je bent dan ongeveer op een derde van het traject enkele reis, is een barretje waar je even kunt zitten en wat kunt drinken. IJskoude cola bijvoorbeeld. Op dit punt heb je de zwaarste klim gehad. Van de heenweg. Voorbij het barretje van Tinzara gaat het pad langs palmbomenweggetjes steil, maar dan echt steil, naar beneden. Eerst loop je de oceaan tegemoet, en dan na een scherpe bocht, voert het pad alsnog een barranco in. Dalen. Je blijft maar dalen. Op de weg terug is dit stuk het allersteilste deel van de route. Voor ons een reden om af en toe gewoon de bus terug te nemen. Zeker als het warm is.

 

Na deze laatste barranco loop je het dorp Tijarafe tegemoet. In het centrum van Tijarafe zijn een paar terrasjes waar je wat kunt eten of drinken. Wij gaan altijd naar De Touristische Trekpleister van het dorp, de kiosko aan de doorgaande weg. Die is trouwens op maandagen gesloten (tip van een ervaringsdeskundige).  We vinden het daar erg leuk. Je zit er tussen toeristen en dorpelingen, en er is een leuke tamme papegaai. De eigenaar is fan van Atletico Madrid. Van Feijenoord heeft hij nog nooit gehoord, wel van Ajax Amsterdam. Da’s een beetje dom van hem,  om met de vrouw van de koning te spreken.

 

En dan de weg weer terug. Best zwaar. Vooral als je een biertje op hebt bij de kiosko en de zon fel in je nek schijnt. Maar we komen altijd weer ‘thuis’, uiteindelijk.

 

Je kunt natuurlijk in Tijarafe ook gewoon de bus terug nemen. Dan ben je wel een ‘loser’ en niet sportief. Maar er is een bushalte aan de ‘andere’ (zuidelijke) kant van het dorpscentrum van Tijarafe. En er is een bushalte bij het uitzichtpunt van de Drakenboom in Puntagorda. Het gemak dient de mens. Let wel op: de bus van 15:50 rijdt niet… (tip van een ervaringsdeskundige).

 

De wandeling van Puntagorda en Tijarafe is echt heel leuk. In alle seizoenen. Iedere keer weer.

NO NAMED GPX  GPX

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) (m)
No elevation data
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven