Volcán San Martin

Helemaal op de zuidpunt van het eiland, een goed anderhalf uur rijden vanaf Puntagorda, ligt het plaatsje Fuencaliente, soms ook wel bekend als Los Canarios. In dit dorp begint de klim naar de Volcán San Martin. Een mooie, maar ook wel zware wandeling. Het hoogteverschil is groot (ongeveer 1.200m schat ik), de klim is steil en  je klimt voor een groot stuk over paden van vulkanisch zand. Zwaar, maar toch zeker de moeite waard. Je hebt er een mooie dag aan. Wandelstokken zijn op deze wandeling erg nuttig.

 

Vanuit Fuencaliente gaat de klim eerst een groot stuk door het dennenbos. Dat bos heeft in het recente verleden een aantal keer in brand gestaan, maar dat hoort kennelijk zo. De bomen hebben er zich tegen gewapend en lopen een jaar later gewoon weer uit. Deze foto’s zijn alweer een aantal jaren oud. We zijn er nog niet geweest na de meest recente brand die dit deel van het eiland in de zomer van 2016 teisterde.

 

Juist als je het bos wel gezien hebt (of om eerlijk te zijn net iets NA dit moment), kom je in het domein van de vulkaan terecht. Een prachtig landschap in de schaduw van de kegel, met hier en daar nog kleine groepjes groene dennebomen en nevelslierten. Ik vind het altijd echt supercool hier.

 

Vanaf de top van de San Martin moet je een schitterend uitzicht hebben over de oceaan en het zuiden van het eiland. We hebben dit echter nog nooit kunnen zien. Steeds als we er na de lange warme klim eindelijk aankomen, trekt de lucht dicht en maken we de top mee in een wolk met zicht van minder dan 50m.

Wat tot slot nog erg leuk is aan deze wandeling, is dat je tijdens de afdaling op grote stukken kunt ‘zand-skieën’. De hellingen zijn steil en hebben een bovenlaag van heel fijn steengruiszand. Harstikke leuk om je al sprintend naar beneden te storten. Vallen doet geen pijn. Daarna nog even doorbijten in het bos, voordat je weer terug bent in Fuencaliente.

O ja, het waait er meestal behoorlijk hard.

Volcán San Martin  GPX

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) (m)
Geen hoogte gegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogte winst: Geen gegevens
Hoogteverlies: Geen gegevens
Tijdsduur: Geen gegevens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven