Het Plan

 

Dit is ‘ons’ kavel (dat nu nog niet van ons IS, maar hopelijk wel op korte termijn wel ons eigendom WORDT). De kaart is van Google maps. De asfaltweg onderaan het kavel is de Camino de Pinto. Dit is een van de twee wegen die vanuit het dorp voeren naar de akkers en de bananenplantages rond de Matos. De Matos is een oude vulkaan, of eigenlijk een oud vulkaantje. Je kunt het bergje vaag zien in de header van dit blog, de heuvel-met-het-kruis in de verte. Aan de overkant van de Camino de Pinto ligt de Barranco de las Animas. Een barranco is een kloof die is uitgesleten doordat in vroeger tijden (de laatste ijstijd?) veel water vanuit de bergen de zee in stroomde. De helling naar de barranco is nog ‘van ons’.  Ik heb altijd al eigenaar willen zijn van een helling. Wat kan je allemaal wel niet doen met een steile helling?

 

Dit is een schematische weergave van ons kavel in het programma ‘Sketchup’. Met Sketchup kan je op een hele eenvoudige manier huizen en andere objecten ontwerpen. Het plaatje toont het kavel vanuit het westen, daar waar de oceaan is. Je ziet dat er sprake is van een soort van tribune die uitkijkt op de zee. Het witte kubusje rechtsboven stelt de apero voor.

Tienduizend vierkante meters. Bijna twee honderd sinaasappel- en andere bomen. Zeven lange terrassen, begrensd door taluds van drie tot vier meter hoog. Halverwege onderbroken door een betonnen weggetje, dat kan dienen als oprijlaan. Helemaal geweldig toch?

Het kavel onder bestaat uit een bos van dennenbomen. De bomen zijn zes tot acht meter hoog. Het kavel boven bestaat uit een groot huis en een aantal braak liggende terrassen, deels met piepjonge aanplant van nieuwe avocadobomen. Avocadobomen zijn economisch ‘hot’ op La Palma. Dit in tegenstelling tot sinaasappelbomen, waar geen droog brood mee te verdienen valt…

 

En dan Het Plan. Het plaatje hierboven toont Het Plan, dat wil zeggen een allereerste versie ervan. Onder de apero bouwen we ons woonhuis. Dit huis zullen we overigens in een beperkt deel van het jaar ook als vakantiehuis verhuren. Van de opbrengst gaan we dan zelf met vakantie… Verspreid over het kavel bouwen we drie kleine (2-persoons) vakantiehuisjes. Eenvoudig, maar confortabel en elk huisje met een eigen zwembad.

Het moeten vakantiehuizen worden waarin we zelf graag zouden verblijven. In de loop van jaren hebben we al heel wat vakantiehuizen gezien en  meegemaakt. Hele leuke. En minder leuke. We denken daarom langzamerhand precies te weten wat ‘werkt’ en wat ‘niet werkt’.

Voorlopig zullen we waarschijnlijk ‘slechts’ twee vakantiehuizen laten bouwen, omdat de middelen voor het derde huis ontbreken. De exacte locaties van de huizen op het kavel staan ook nog niet vast. Zo moeten we ermee rekening houden dat het uitzicht op zee op de onderste terrassen van ons kavel wordt belemmerd door de genoemde dennenbomen van het boskavel onder ons.

 

De apero zullen we voor een deel gaan verbouwen tot een kantoor. Teunis heeft een administratiekantoor in Nederland en die activiteiten zullen we samen deels gaan voortzetten vanuit La Palma. Daarvoor is een werkruimte nodig. De rest van de apero blijft schuur.

Een plan is een plan, dus we zien wel hoe we het echt gaan doen tezijnertijd. Bovendien moet het echte plan, het ‘proyecto’ waarbij een professionele architect betrokken is, nog ontwikkeld worden. Ons Plan heeft derhalve slechts nog de status van ‘idee’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven