Tussen Don Pedro en La Zarza

Afgelopen zondag vroegen Hans en John me mee uit wandelen. Voor mij was het bijna een half jaar geleden dat ik voor het laatst een flinke wandeling had gemaakt (de vijf landschapen wandeling) en ik wist dat beide heren een goede wandelconditie hebben en stevige wandelingen maken. Dus ik had er wel zin in.

Hans had de wandeling ditmaal uitgezocht: startpunt Don Pedro, via een barranco klimmen naar La Zarza, en dan via een bergkam weer terug naar Don Pedro. Al met al 11,5 km wandelen en een hoogteverschil van 700 meter overbruggen, en dat tijdens een calima met zelfs in het noorden nog wat vulkaansmog.

 

De weg naar Don Pedro toe was breed en goed, en in Don Pedro was het gemakkelijk parkeren. Vanaf het startpunt ging het pad meteen rap bergopwaarts, en al snel zaten we in een landschap van boomheide en (iets verderop) van laurierbomen. Onder die bomen was het beschut en heerlijk koel. Normaal ben ik altijd degene die op de telefoon bijhoudt waar we zijn, maar beide heren beschikten over een telefoon met MapOut en ik hoefde daardoor niets te doen 🙂

 

Onderweg vernauwde de barranco zich geleidelijk, en op enkele plekken werden dikke lagen hard basaltgesteente zichtbaar. ’s Winters baant het regenwater zich hier ongetwijfeld een weg naar beneden via diverse stroompjes en watervalletjes, maar nu stond alles droog.

Na ongeveer vier kilometer wandelen bereikten we een mooie plek, de Caboco Catedral, waar ik onderstaande foto’s maakte. Op deze warme zondag was het hier heerlijk koel en stil.

 

Een dikke kilometer verderop bereikten we het bezoekerscentrum La Zarza, met een klein museum en een archeologische wandelroute. Zittend op de trap voor het museum hebben we hier geluncht, waarna we aan de afdaling begonnen. Die verliep aanvankelijk ook tussen de boomheide, waardoor er rondom nog niet zo heel veel te zien was. Later, na ongeveer 2,5 kilometer afdalen bij het Mirador de Doña Pola, werd pas duidelijk wat de kaart ons al die tijd al vertelde: dat we vlak langs de diepe barranco liepen die Don Pedro scheidt van El Tablado.

 

Helemaal aan het eind van de wandeling, de laatste kilometer, moesten we weer een klein stukje klimmen om weer bij Don Pedro aan te komen. Dat was, ondanks de hitte midden op de dag, prima te doen.

 

Hans beschrijft de wandeling trouwens ook op zijn blog. Het is een mooie wandeling, maar loop hem bij voorkeur in de richting die wij ook hebben gevolgd.

Tussen Don Pedro en La Zarza  GPX

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) (m)
Geen hoogte gegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogte winst: Geen gegevens
Hoogteverlies: Geen gegevens
Tijdsduur: Geen gegevens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven