Vulkaansuitbarsting (vervolg)

Vorige week schreef ik dat het serieus mis was in het zuiden van de Aridanevallei. Ik was in Nederland voor een week bezoek aan familie en om van alles te regelen. Het waren drukke dagen en intussen bleek uit de berichten die uit La Palma kwamen, hóe serieus het mis was. Onderstaande 3D-afbeelding (overgenomen van Volcano Discovery) laat goed zien waar de uitbarsting is; Puntagorda is aan de linkerkant net buiten beeld.

 

De vulkaan braakte de eerste dagen taaie en stroperige lava uit, die tergend langzaam oprukte en over een steeds grotere breedte alles verbrandde en begroef. Later volgde een periode van kleinere en grotere explosies, met asregens over vooral het oosten van het eiland. De luchthaven moest hierdoor dicht, waardoor ik afgelopen zondag uiteindelijk via Tenerife en  vervolgens met de veerboot naar La Palma ben teruggereisd. Gisteravond lijkt weer een nieuwe fase te zijn aangebroken, waarbij juist heel vloeibare lava met grote snelheid vanaf de vulkaan richting de zee stroomt. Daar zal het, als het met zeewater in contact komt, tot giftige stoomexplosies gaan leiden.

De lokale kranten staan vol met foto’s en video’s die laten zien hoe groot de schade is, en met kaarten die laten zien tot waar de lava gekomen is en welke gebouwen verdwenen zijn.

 

Het is hartverscheurend als je de persoonlijke verhalen leest van mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Niemand kan voorspellen hoe het verder gaat, maar het lijkt vrijwel zeker dat deze vulkaan nog weken lang actief blijft en dat daarbij de schade en het persoonlijk leed nog flink zal toenemen…

1 gedachte over “Vulkaansuitbarsting (vervolg)”

  1. hoi Ruud,
    Wat een nachtmerrie voor velen, ongelofelijk wie had dit gedacht, wij hopen dat er veel hulp voor de getroffen bewoners komt.
    sterkte en we duimen dat de vulkaan tot rust komt.
    grtjs Arjan en Renata

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven