Keukenprins

Er is weer een bouwweek voorbij. De laatste week vóór de voorlaatste week van de bouw van het Grote Huis, als we Óscar mogen geloven. Hij heeft ons verteld dat hij het Grote Huis uiterlijk op vrijdag 25 september zal opleveren. Mét een stroomaansluiting en mét een aansluiting op de waterleiding, maar nog zonder een aansluiting op het snelle internet van Puntagorda. Het ging niet helemaal vanzelf met die datum. Begin vorige week waren er op enig moment nog maar twee man aan het werk. Terwijl er nog zoveel moet gebeuren. De andere werknemers van het bedrijf van Óscar waren aan het werk op een ander project of druk bezig met druiven plukken (!) op een finca die eigendom is van het bedrijvenconglomeraat waar de aannemer onderdeel van is.

Op donderdag was voor ons de maat vol. Op vrijdag waren er opeens acht man aan het werk. ‘Stom toeval’,  dat het zo liep, aldus Óscar. Soms zijn we te gemakkelijk en te afwachtend. We hadden veel eerder moeten vertellen dat er nu tempo moet worden gemaakt, wat ons betreft. Al doende leert men?

Inmiddels vorderen de werkzaamheden in de doucheruimte.

 

Ook het terras rondom het huis krijgt langzaam vorm. Voor de fundering is een sleuf van een kleine halve meter diep nodig, die met de hand moet worden uitgegraven. Een graafmachine kan er niet meer bij komen. Ga er maar aan staan, met die fijne rotsbodem van ons. Jaime en José zijn er nu al ruim een week druk mee. Uitgraven, bekisten en daarna volstorten met beton. Alles met de hand dus. Als de fundering eenmaal ligt, heeft José het straatje er naar eigen zeggen zó in liggen. Hij heeft nog even de tijd, gelukkig…

 

Op het derde terras zuid, onze trots, het grote avocadoterras, werd het gat voor de tijdelijke poso helemaal uitgegraven en werd de poso aangelegd. Vandaag ging het gat weer dicht. Ruud en ik balen er flink van dat er op dit terras gewerkt moest worden. In het oorspronkelijke projectplan stond de poso op een ander terras gepland. Maar op die plek zou de rotsbodem te dik zijn, zo schatte Óscar in. Ruud en ik moeten maar weer zien dat we ons mooiste terras weer in oude glorie kunnen herstellen, als de bakbeesten definitief verdwenen zijn… Eerlijk is eerlijk: de mannen zijn over het algemeen uiterst omzichtig omgegaan met de avocadoplanten, die flink in de weg stonden.

 

Met het zand uit de posoput werd het talud onderaan het eerste kleine huis verstevigd. Het kleine huis staat al maanden treurig in de parkeerstand. Vanaf oktober wordt er weer aan gewerkt. Oorspronkelijk zou dit huis eind oktober worden opgeleverd. Dat wordt nu (ongeveeeeeer) eind december. Eén van de vele gevolgen van Het Virus. Óscar heeft een groot deel van zijn werknemers in het voorjaar ontslagen. In Spanje is dit een stuk gemakkelijker dan in Nederland. Bijna elke werknemer is een ‘autónomo’, een zzp-er. Het zijn de dingen die hier gebeuren, momenteel op de Canarische Eilanden. Voor ons maakt de late oplevering van het huis geen verschil. Ook al vanwege covid-19, komt de vertraging ons eigenlijk wel goed uit. Verhuren kunnen we het toch niet, voorlopig.

 

Vandaag heeft Óscar het Grote Huis laten leeg ruimen. Alle bouwmaterialen zijn er nu weg. De lege kamers zien er nu zó uit. Er moet nog wel veel in de afwerking gebeuren. Daar hebben de mannen dus nog twee weken voor. We hopen (en verwachten eigenlijk ook wel) dat dit goed komt. Maar terwijl ik het woord ‘verwachten’ in tik, klop ik meteen af aan de onderkant van onze (houten) tafel. We gaan zien hoe het allemaal loopt. Feit is dat we uiterlijk op 30 september ons huurhuis gaan verlaten.

 

Dan ging er BIJNA nog iets mis met de kleur voor de buitenkant van ons huis. Onze kleur (in het midden op de foto hieronder) heeft als kleurcode ’terra4′.  De vakantiekracht in de verfwinkel had bussen met ’terra 4d’ meegegeven. Die kleur zie je in het bovenste monstervierkantje op de foto hieronder. Gelukkig werd alles op tijd opgemerkt, maar we liepen wederom een kleine vertraging op in de afwerking van het Grote Huis. De goede verf is nog niet gearriveerd.

 

De meest zichtbare vooruitgang werd in de voorbije week gerealiseerd door onze Keukenprins. Beetje bij beetje sleutelde Ruud de keuken in elkaar. Aanvankelijk fluitend. Alles loopt en alles past. Ook de apparatuur is al geïnstalleerd.

 

Maar vandaag was het de dag van De Afzuigkap. Volgens Ruud ging alles mis wat er mis kon gaan. Volgens Teunis hangt het ding prima, op het einde van de dag. Maar het is beter om dit niet al te zeer te benadrukken. Keukenprinstechnisch was het vandaag gewoon een k**dag, en dat blijft zo. Jammer dat de flexibele aluminium afvoerbuis van Ikea scheurde. Daar komt vast nog een oplossing voor. Teunis trof de buis met scheurtje en daarna flink ingedeukt aan tussen het afval. Het lijkt erop dat de buis na het scheuren  nog een flexibele trap na heeft gehad van de Keukenprins. Een sluitend bewijs hiervoor ontbreekt echter, vooralsnog. Maar het ding zag eruit alsof er een dansje op was uitgevoerd…

 

Op vrijdag 25 september zal Óscar het Grote huis opleveren, zegt Óscar. Op zaterdag 26 september en zondag 27 september gaan we de boel proberen schoon te krijgen. Daarna hebben we drie dagen om te verhuizen. ’t Ken net, zeggen ze in Friesland, geloof ik. Maar het moet tóch. Want op 1  oktober moet het Boeddhahuis leeg zijn. Daar gaan we dus voor.

2 gedachten over “Keukenprins”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven