Handwerk

De derde week van de bouwwerkzaamheden aan het grote huis is voorbij. De week stond in het teken van het leggen van de fundering, of beter: de voorbereidende werkzaamheden die hiervoor nodig zijn. Dat gebeurt op La Palma toch een beetje anders dan in Nederland. Alles gebeurt met de hand.

De bekisting werd aangebracht. Dat verloopt niet anders als dat we gewend zijn.

 

Daarna werd het stalen frame voor het gewapende beton gelegd. Dit frame wordt ter plekke met de hand op maat gemaakt. We vinden het mooi om te zien hoe dit in zijn werk gaat. Echt ambachtelijk werk. De mannen van Óscar maken er een kunstwerk van. En ze werken snel. Als alles volgens plan verloopt gaan ze in de komende week het beton storten. Ook dat wordt allemaal ter plekke met de hand gedraaid.

 

Intussen wordt het langzaam maar zeker duidelijk bij de huidige bewoners  in de omgeving van onze finca, wie Ruud en ik zijn en wat onze plannen zijn. Van de overwegend Duitse bewoners krijgen we voortdurend, met de beste bedoelingen, indringende tips en suggesties dat we vooral niet in zee moeten gaan met bouwbedrijven van La Palma (maar wel met Duitse aannemers die werkzaam zijn op het eiland). Palmero’s zouden niet kunnen bouwen, Duitsers uiteraard wel. En daar rekenen ze dan ook Duitse Prijzen voor. Ruud en ik hebben vooralsnog hele andere ervaringen en beginnen de  Deutschland-Über-Alles-mentaliteit een beetje  irritant te vinden. Alsof we als een soort van Noord Europese supermensen in een ontwikkelingsland zijn gaan wonen en niets hebben te verwachten van  de inheemse nietsnutten, die nog nooit een fatsoenlijk huis hebben gebouwd. Hoe zelfingenomen, kortzichtig en arrogant kan je zijn?

 

Je moet wel alert blijven natuurlijk. Zo had Ruud van de week een korte, onverwachte, discussie met Óscar over de hoogte van de binnendeuren in onze huizen. Volgens Óscar kon dat best onder de twee meter zijn. Dat kwam hem goed uit, want dan hoefde er in de pajero, dat is het al bestaande gedeelte van ons toekomstige grote huis, geen vloer te worden uitgehakt. Ruud heeft hem duidelijk gemaakt dat de hoogte van deuren toch echt wel rond de 2.10m moet liggen. Anders moeten al die melk drinkende Nederlanders die ons huis in de toekomst gaan bezoeken voortdurend bukken. Dat vond Óscar een goed argument. Er wordt dus wél een stuk van de bestaande vloer uitgehakt in de pajero. Je moet er wel bíj zijn, als je huis wordt gebouwd op La Palma. Maar dat zou in het geval van een Duitstalige aannemer vast ook het geval zijn geweest.

 

Tja, en de zonsondergangen die we zien vanaf de terassen van onze finca,  als we bij het vallen van de avond ons dagelijkse inspectierondje doen, worden elke dag mooier. De zon gaat in de winter mooier onder dan in de zomer, weten we inmiddels. Het is zó fijn om bijna elke avond te kunnen kijken naar dit schouwspel. Een soort van grondthema op het dagelijkse leven. Je gaat je er goed door voelen.

Terwijl ik dit tik, zit ik in Nederland. Het is grauw buiten. Het motregent. Dat is het verschil. Over een paar dagen mag ik weer terug…

1 gedachte over “Handwerk”

  1. Die Duitse mentaliteit gaat je steeds meer irriteren. Wij hebben een vriendin die ziek is en hier in het ziekenhuis is geopereerd. Hun Duitse vrienden vinden dat bijna gelijk staan aan zelfmoord. Ik kan daar ook slecht tegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven