Palmbomen draaien niet

Tijdens onze afwezigheid heeft José flink doorgewerkt aan het onderste terras aan de zuidzijde van onze finca. Op twee sinaasappelbomen en één palmboom na, zijn alle bomen nu gerooid en afgevoerd. Het picon (steengruis en grind) is grotendeels verwijderd. Onder deze laag komt prachtige rode grond te voorschijn.

 

Werkendeweg heeft Jose één van onze meest nijpende groenafvalproblemen opgelost. Op de foto hieronder zie je hoe een paar maanden geleden de stapels snoeihout enorme proporties aannamen, nadat we al het afvalhout van de afgelopen jaren van het terrein hadden verwijderd en (noodgedwongen) parkeerden aan de onderkant van onze onderste terrassen.

 

Inmiddels zijn de houtstapels flink gedecimeerd. José heeft eerst de picon er overheen geschoven.

 

En vervolgens de laag van hout en gruis over het talud naar beneden geschoven. Weg houtwal. Weg brandgevaar. Het talud is daarmee wat breder geworden, maar blijft binnen de grenzen van ons terrein. Ruud en ik zijn erg blij met zoveel creativiteit. Hadden we zelf niet bedacht. We merken aan alles dat José wel vaker met dit soort bijltjes hakt.

 

Onze babypalm, de vondeling, staat als vrijwel enige boom nog op zijn plek. Op dringend advies van Kakien en Jose gaan we proberen de boom te verplaatsen. Als we  de boom tussen de avocado’s laten staan, zal hij op termijn alle avocado’s in de directe omgeving het leven zo zuur maken dat ze het loodje gaan leggen door gebrek aan water. Palmbomen schijnen kampioenen te zijn in het onttrekken van water uit de bodem, ten koste van andere bomen.

 

Komende vrijdag wordt de palm daarom in een grote kluit met de machine verplaatst naar de uiterste rand aan de kopse kant van het terras. Volgens Jose heeft onze babypalm een redelijk grote kans om de verplanting te overleven. Hij ziet er sterk uit en groeit als kool. Wel is het belangrijk dat we voorafgaand aan de verplanting met een spuitbus de noordzijde van de boom markeren. Palmbomen die tijdens de verplanting worden gedraaid ten opzichte van hun oorspronkelijke ‘noordzijde’, zijn volgens José ten dode opgeschreven. Palmbomen kunnen niet draaien. Zo leer je nog eens wat.

 

En Ruud keek en zag dat het goed was. Komende vrijdag wordt de mest geleverd. Zodra de temperaturen wat gaan dalen kunnen we de avocado’s op het bovenste terras gaan inplanten. Tegelijkertijd moet Ruud nog zo’n zestig bomen zien op te snorren in Los Llanos.

O ja, en dan nog dit. Vandaag kregen we uitgebreide instructie van Kakien over het inplanten van de avocadobomen en de verzorging in de eerste maanden na het planten. We leerden dat de bomen tot aan maart, april volgend jaar dagelijks met de hand gesproeid moeten worden en dat de beregening met druppelslangen tot die tijd nog niet werkt omdat de wortels zich nog niet voldoende over de grond hebben kunnen spreiden. We hebben er een uitdaging bij…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven