Eindelijk. Water voor de Naranjos!

Ik schreef er al eerder over: met de aankoop van onze finca is er iets grondig mis gegaan met de bijbehorende waterrechten. Die liet Antonio, de verkoper,  op het waterkantoor in Puntagorda, in aanwezigheid van Ruud en de makelaar, doodleuk overschrijven naar een ander kavel binnen zijn ‘uitgestrekte landerijen’, terwijl hij ze aan ons zou verkopen. Misverstandje. Makelaar verbijsterd. Wij ook enigszins.

Water genoeg op La Palma en er is een levendige markt in waterrechten.  Het irrigatie-water wordt echter beheerd, verdeeld en verhandeld via een wirwar van watermaatschappijtjes, watermakelaars en het ‘verdeelpunt’ in Puntagorda waar Monica del Agua op maandagen en dinsdagen op onverstoorbare wijze de administratie voert, in haar eigen tempo. Kom er maar eens tussen als Nederlander in Nederland,  niet echt lekker vlot van tong in het Spaans en maar 1x per twee maanden op La Palma aanwezig. Hier hadden we een PROBLEEM te pakken.

Gelukkig werden we van alle kanten geholpen, zelfs door Antonio toen de nood aan de man kwam. Een transactie kwam echter maar niet van de grond. Steeds kwam er op het laatste moment iets tussen, of  weigerden Ruud en ik akkoord te gaan met woekerprijzen die op het laatste moment ook nog een ‘inflatiecorrectie’ hadden ondergaan.

We begonnen ons zorgen te maken. Echt heel veel zorgen, eigenlijk. Dit perspectief hadden we voor ogen voor deze zomer.

 

Maar zojuist ontving ik het verlossende bericht van onze makelaar. We zijn vanaf vandaag de trotse huurder van vijf waterrechten, elk 72 pipa’s groot. Dat moet meer dan genoeg zijn voor onze finca. Geen woekerprijs deze keer, hoewel ook geen koopje, maar ok voor het moment. We zijn er blij mee!

Vanaf binnenkort kan Kakien de kraan dus voluit open  zetten. Dat was niks te vroeg, als we hem mogen geloven.

 

Iedereen is blij nu. En opgelucht. Niet in het minst onze bomen.

 

Over hoe je bananenwater in pipa’s meet, zal Ruud nog nader berichten, heeft hij beloofd. Ruud is van de exacte vakken bij ons thuis :-).  Om heel eerlijk te zijn: ik kan het niet helemaal reconstrueren en uitleggen op dit moment.

2 gedachten over “Eindelijk. Water voor de Naranjos!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven