Boswandeling naar Las Briestas

Als je vanuit Puntagorda met de auto over een van de smalle asfaltweggetjes ‘naar boven’ rijdt, kom je terecht in een landschap van druivenvelden en dennenbossen. Op zo’n 1.300m hoogte biedt het wandelnetwerk van het eiland hier een aantal relatief vlakke wandelingen. Een van deze wandelingen is de ‘boswandeling naar Las Briestas’.

Het beginpunt van de wandeling ligt  aan de Camino de la Rosa, op het punt waar je met de auto niet meer verder omhoog kunt.  Ook de Traviesa wandeling, waarover ik op 17 september van het vorige jaar schreef, vertrekt vanaf dit punt.

 

Vanaf het startpunt is het eigenlijk heel eenvoudig. Je loopt naar het noorden en volgt voortdurend de borden in de richting van ‘Briestas’.  Het wandelnetwerk van het eiland biedt in dit gebied een scala aan mogelijkheden en verschillende routes. Als je een app op je mobiele telefoon mee neemt of een goede kaart, kan je op een fijne manier gaan dwalen, en gaan ‘routehoppen’ als je daar zin in hebt. Voor ons is de lijnwandeling, door het dennebos, naar het restaurant Las Briestas en weer terug, meestal voldoende.

 

 

Het startpunt ligt zo’n beetje aan de uiterste noordgrens van het wijngebied Vega Norte, als ik het goed begrepen heb. Vanaf hier loop je noordwaarts het wijngebied van de Traviesa in, waar de druiven voor de wijn met deze naam groeien. Zoals bekend is de Vega Norte Blanco de lekkerste wijn van de hele wereld… En de Traviesa smaakt ook heel erg goed, kan ik uit betrouwbare bron vermelden.

 

Je gaat echter niet heel veel wijnvelden zien tijdens deze wandeling. Het is dan ook de BOSwandeling naar Briestas. Je loopt overwegend door dennenbos over goed toegankelijke bospaden. Hier en daar leidt de route langs een helling met  terrassen vol druivenranken. De wandeling is een feest als je iets actiefs wilt doen op hele warme dagen. De temperatuur is dan prettig, vanwege de hoogte en vanwege de schaduw van het bos. Maar ook in de herfst of bij bewolkt weer maak je met deze wandeling een mooie, sfeervolle tocht. Deze foto’s zijn gemaakt op een bewolkte dag in oktober.

Na ongeveer een voetbalwedstrijd lang lopen, kom je aan bij het restaurant Las Briestas. Het restaurant ligt op een kruispunt van wegen maar verder volkomen ‘eenzaam’, midden in het bos. Het is geopend vanaf een uur of tien (elf?) in de ochtend tot zeven uur ‘s avonds. Het restaurant richt zich op dagjesmensen die met de auto op weg zijn naar de Roque de los Muchachos. Je kunt er lekker eten (lokale gerechten) in een ruimte die veel  weg heeft van een overdekte binnentuin. Voor de warmere dagen heeft het restaurant ook een mooi terras in het bos.  Op maandagen is Las Briestas gesloten.

 

 

Vanaf het restaurant loop je de zelfde weg weer terug. Als je van iets meer afwisseling houdt, kan je ervoor kiezen om een groot deel van de terugtocht over de asfaltweg (LP111) te lopen. Op het punt waarop de asfaltweg kruist met het oorspronkelijke  wandelpad, dat je nog zal herkennen van  de heenweg, ter hoogte van een ruïne die direct aan de linkerkant van de weg staat, volg je dan de bospaden weer. Je moet dan voorlangs de stenen bouwval linksaf (borden ‘Briestas’ volgen in tegengestelde richting).  De ruïne is het enige gebouw dat je tegen komt langs de weg, dus je kunt dit punt eigenlijk niet missen. De asfaltweg loopt lekker en je hebt wat meer uitzicht op het landschap. Er is vrijwel geen autoverkeer op deze weg. Grote kans dat je sowieso hooguit maar een handvol medewandelaars tegen komt op de route. De meeste wandelaars op La Palma blijven langs de kust of wandelen in de schaduw van de vulkanen.

De boswandeling naar Las Briestas is een leuke, stille, niet al te lange wandeling zonder veel geklim. Net als alles op La Palma: mooi in elke seizoen van het jaar.

NO NAMED GPX  GPX

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) (m)
No elevation data
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven