El Pilar – Reventon

Vlakke wandelingen zijn op La Palma een zelfdzaamheid. Als je er niet van houdt om te winkelen in Los Llanos of Santa Cruz, is het goedbeschouwd zoeken naar een speld in een hooiberg als je op zoek bent naar een gemakkelijke wandeling zonder een helling van enige betekenis.

 

De wandeling van El Pilar naar Reventon is zo’n speld. Op de foto hierboven zie je een overzicht van het wandelpad, genomen vanaf de top van de Pico Birigoyo, in de buurt, maar een paar honderd meter hoger. Het beginpunt van de wandeling is de Refugo El Pilar, een picknick-plek midden in het bos, compleet met kinderspeeltuin en openluchtkeukens. Je bereikt El Pilar als je vanuit Los Llanos of El Paso naar het oosten rijdt. Juist voordat je de tunnel naar de oostkant van het eiland inrijdt is er een afslag waar je bestemming met koeienletters wordt aangegeven. Je moet rechtsaf een smalle asfaltweg op die je via een mooie lavavlakte (Llano del Jable) naar boven het bos in brengt. Als je voor het eerst hier bent, zeker even uit de auto stappen en rond kijken!

 

Vanaf de parkeerplaats bij El Pilar, volg je een klein stukje de asfaltweg verder naar het oosten. Dan sla je links af een bospad in. Je volgt de borden ‘Reventon’ en ‘Roque de Muchachos’.

 

Je loopt over de rand van de Cumbre Nueva, de bergrand die de oude vulkaan in het noorden met de jongere vulkaanketen in het zuiden verbindt. De Reventon is je eindpunt. (Maar je kunt natuurlijk altijd eerder omdraaien op deze lijnwandeling).  De Reventon is een oude pas, uit het ‘muildierentijdperk’. Waarschijnlijk was het de belangrijkste oost-westverbinding op het eiland in die tijd. Je hebt er een mooi uitzicht over de Aridanevallei in het westen met daarin gelegen de stad Los Llanos en op de kustlijn van het oosten met prominent zicht op de hoofdstad Santa Cruz, de haven van Santa Cruz en het vliegveld van La Palma.

 

De wandeling vanuit El Pilar naar de Reventon is niet de meest spectaculaire wandeling die je op het eiland kunt maken. Maar als je (zoals wij destijds) behoefte hebt aan een ‘gemakkelijke wandeldag’ die je kunt combineren met nog iets anders, is het een prima route. Weinig inspannend. In het voorjaar staan er volop bloemen langs het pad. Bij de Reventon is een waterbron met koel drinkwater aanwezig.

El Pilar - Reventon  GPX

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) (m)
Geen hoogte gegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogte winst: Geen gegevens
Hoogteverlies: Geen gegevens
Tijdsduur: Geen gegevens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven