Teneguia

 

Helemaal in het zuiden van La Palma, beneden het zuidelijkste dorp Fuencaliente, vind je het vulkaanlandschap van de Teneguia. Je kunt er een prachtige luswandeling maken, die ongeveer drie uur duurt. De wandeling is niet zwaar. Er zit een klauterklimmetje in naar een mooi uitzichtpunt, maar die kan je overslaan als het allemaal te veel is. Hou er wel rekening mee dat je door een onbeschut landschap wandelt, waar de zon ongenaakbaar kan branden.

 

Wij beginnen de wandeling altijd in de buurt van het gehucht Los Quemados, op een gravelweg die je ter hoogte brengt van het kleine bezoekerscentrum bij de Volcan San Antonio, maar dan 100m lager. De wandeling begint dan direct met een klim naar dat museum. Effe lastig, maar daarna loop je een heel stuk vlak. Het voordeel van dit alles is dat je op het eind van de wandeling die klim NIET hoeft te maken. Als je daar niet veel om geeft, parkeer je gewoon de parkeerplaats van het bezoekerscentrum.

 

Na het museum kom je door een weird landschap dat er aan de ene kant droog en woestijnerig uitziet, maar waar verrassenderwijs uitgebreid wijn wordt verbouwd. De wijnranken staan niet rechtop, maar kruipen over de warme lavasteen. Hier wordt de Teneguiawijn verbouwd. Bij de juiste weersomstandigheden heb je een prachtig uitzicht op Tenerife en El Teide.

 

Na een tijd verandert het landschap en verdwijnen de wijnvelden. Wat resteert zijn rotsen. Heel veel rotsen in allerlei kleuren. En een enorm leeg landschap met weidse vergezichten. Als de oceaan er niet was, zou je je kunnen verbeelden dat je op weg bent naar de Olympus Mons. Die vulkaan ligt op Mars.

 

In de verte heb je uitzicht op de zoutpannen en de vuurtoren van Fuencaliente. De wandeling voert langs diverse kleine vulkaankraters. Na een uur of drie is je ronde over deze verre planeet voorbij en kom je via het geleidelijk klimmende gravelpad weer terug op het beginpunt. Water meenemen is op deze wandeling raadzaam. Teenslippers thuis laten. Aangezien de meeste toeristen niet verder komen dan het genoemde bezoekerscentrum bij de Volcan San Antonio en daarna met de auto naar de vuurtoren rijden, loop je vrijwel alleen en kom je weinig andere wandelaars tegen.

Teneguia  GPX

50 100 150 200 5 10 15 Afstand (km) (m)
Geen hoogte gegevens
Naam: Geen gegevens
Afstand: Geen gegevens
Minimale hoogte: Geen gegevens
Maximale hoogte: Geen gegevens
Hoogte winst: Geen gegevens
Hoogteverlies: Geen gegevens
Tijdsduur: Geen gegevens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven