Planetario Puntagorda

Dat was het oorspronkelijke idee. We zouden een planetarium en volkssterrenwacht beginnen in Puntagorda, op een plek langs de Koningsweg. De Koningsweg is een lange-afstand-wandelroute die om het hele eiland heen cirkelt. Er zou een klein terras bij komen. En een of twee vakantiehuisjes. Daarvan zouden we dan wel kunnen leven, zonder nog te hoeven werken in Nederland.

 

Maar er bleek al zoiets te zijn gemaakt en bedacht. Op meerdere plekken zelfs op het eiland. Wel in een wat duurder segment dan de prijsklasse die Ruud en ik voor ogen hadden. En niet zo leuk en leerzaam en creatief als dat wij hadden bedacht. Maar toch. De tragiek van het leven.  Alles is al bedacht. Je moet je aanpassen aan wat er is.

 

Je kunt op La Palma ’s avond en ’s nachts fantastische sterrenhemels zien. Ruud zal over dit onderwerp vast nog wel het een en ander posten de verderop in de tijd. Het is zijn hobby en hij weet er veel van. Er is bijna niks zo leuk dan om op een warme zomeravond buiten in een horizontale ligstoel te liggen en te kijken. Te kijken. Te kijken. Zoveel te zien…

 

Ik krijg er altijd vredige gedachten van. Relativerende gedachten ook. Over de oorsprong van alles. Over de nietigheid van de mens. Over de zin van het leven. Over dat het zo zinloos is om me zorgen te maken. Over de exploderende maan die het Klingonrijk ertoe bracht vrede te sluiten met de Federatie.

 

Het doek voor Planetario Puntagorda viel definitief toen we erachter kwamen dat vlakbij, nabij de top van de Roque de los Muchachos, een enorm visitor center met hetzelfde thema en een beschikbaar budget van vele miljoenen aan overheidssubsidies gebouwd gaat worden. Men is inmiddels al druk bezig met de bouw ervan. Ik geloof dat het in 2018 klaar moet zijn. Heel mooi voor het eiland, en we zullen het ook zeker gaan bezoeken. Maar niet zo goed voor de haalbaarheid van ons idee, cashflow-technisch.

 

Zodra we kunnen, zullen we op ons gedroomde kavel waarschijnlijk toch een klein miniplanetarium gaan maken. Omdat het leuk is en omdat we er de ruimte voor hebben. En we zullen onze casa’s aantrekkelijk maken voor mensen die sterren of andere hemellichamen willen bekijken en daarvan mooie foto’s willen maken. We hebben apparatuur en hulp van Ruud beschikbaar. En een mooie sterrenhemel.  Dat is wat er over is van ‘Planetario Puntagorda’. En dat vinden we allebei best jammer.

 

Mooie foto’s die laatste drie, niet? Copyright by Ruud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven